© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Αναζητώντας τη μαγεία των Χριστουγέννων της τρυφερής ηλικίας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε στις 20-12-12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», ένα αφιέρωμα στον Κάρολο Ντίκενς [1812-1870] για τη συμπλήρωση των 200ων χρόνων από τη γέννησή του. Ο Ντίκενς, από τους κορυφαίους συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής, με υψηλή εκτίμηση για το έργο του ώς σήμερα, έγραψε τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» πριν από 150 περίπου χρόνια. Το έργο, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1843, επεξεργάζεται θέματα επίκαιρα, χαρακτηριστικά όλων των εποχών, όπως της απληστίας, του εγωισμού, της λαιμαργίας. Αναφέρεται επίσης στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή τού παράξενου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, μετά από τις υπερφυσικές επισκέψεις που δέχεται από  τον νεκρό συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων.

«Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» για Ορχήστρα και Αφηγητή, τού σύγχρονου Γερμανού συνθέτη Χένρικ Άλμπρεχτ [γεν. 1969], είναι ένα μουσικό παραμύθι βασισμένο στην ομώνυμη,  διαχρονική  νουβέλα του Ντίκενς. Ο Αφηγητής,  ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς, με την ωραία άρθρωσή του και τον θεατρικό λόγο του, ξεχώρισε τους ρόλους του παραμυθιού, στους οποίους μπαινόβγαινε με άνεση βιρτουόζου και σκιαγράφησε τους ήρωες, αναδεικνύοντας τα κωμικά, λυρικά και δραματικά στοιχεία τους. Μας έκανε δε να συγκινηθούμε και τέλος να αγαπήσουμε τον άπληστο Σκρουτζ, με τον τρόπο που ερμήνευσε την απρόσμενη εναλλαγή του σε καλό και συμπονετικό  γέροντα.

Με την ίδια άνεση έκανε και την είσοδό του στη μουσική υπό την σταθερή μπαγκέτα του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα, ο οποίος κράτησε με την εξαιρετική Κρατική Ορχήστρα μας το «ύφος» του μελοδράματος που επιθυμούσε ο συνθέτης και ανέδειξε την έξυπνη γραφή τού έργου. Μας μετέφερε στο Βικτωριανό χιονισμένο Λονδίνο, όπου ζούσαν οι ήρωες του παραμυθιού. Από την εξωτερική περιγραφή των πραγμάτων πέρασε θαυμαστά στον σκοτεινό εσωτερικό κόσμο του Σκρουτζ. Ο ήρωας, ασφυκτικά κλειστός, αδυνατεί να δει πέρα από την απληστία του, για τούτο η μεταστροφή του, όταν σκύβει πάνω από τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, είναι συγκλονιστική και η χαρά, που εκπέμπει, είναι γεμάτη από το πνεύμα των Χριστουγέννων!  Ένα πνεύμα που επικρατεί και στο δεύτερο μέρος της συναυλίας με τις αθάνατες μελωδίες από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» έργο 71α  του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφκι.

Το μπαλέτο, βασισμένο στο παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα και συνθέτη Ε. Τ. Α Χόφμαν, ήταν παραγγελία του Θεάτρου Μαριίνσκι τής Αγίας Πετρούπολης. Η πρεμιέρα του δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στον Καρυοθραύστη όλα εκτυλίσσονται σε μια μικρή Γερμανική πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η Κλάρα, η μικρή ηρωίδα, παίρνει δώρο μια παράξενη κούκλα, έναν καρυοθραύστη από τον μάγο Ντροσελμάγερ. Όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, ο μαγικός κόσμος του παραμυθιού ζωντανεύει. Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο μεγαλώνει, οι Κούκλες χορεύουν και ο Καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε όμορφο πρίγκιπα, που παλεύει για την καρδιά τής αγαπημένης του. Μέσα από τη Σουίτα του μπαλέτου  παρακολουθήσαμε το ταξίδι του ζευγαριού γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, που αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον κόσμο και τους φίλους του να το συνοδεύουν στο ταξίδι της ζωής του. Με τις εξαίσιες χορευτικές συνθέσεις και τα μουσικά φολκλορικά στοιχεία απ’ όλα τα μήκη και πλάτη τής γης, ο Συνθέτης, δημιουργεί ένα νοητό κύκλο ανθρώπων από το «Εμβατήριο», το «Χορό της Νεράιδας των ζαχαρωτών», το «Ρώσικο χορό», τον «Αραβικό χορό», τον «Κινέζικο χορό» και όπως ακριβώς οι χορευτές των κυκλωτικών χορών, διατρανώνει το μήνυμα της συναδέλφωσης και της αγάπης, πλημμυρίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων με αισιοδοξία και ελπίδα. Μόνο που εμείς  δε θέλαμε να τελειώσει ο  «Χορός με τα μικρά φλάουτα», για να μην ξυπνήσει η ηρωίδα μας από το παραμυθένιο όνειρό της και χαθεί η Χριστουγεννιάτικη μαγεία και η  εξαίσια ερμηνεία της ορχήστρας μας. Τα θερμότατα χειροκροτήματα  του κοινού ήταν το ευχαριστώ για τα όμορφα Χριστουγεννιάτικα δώρα  που δέχτηκε από την Κρατική μας Ορχήστρα!!!

Στους αναγνώστες των «Παραθεμάτων Λόγου» και σε όλο τον Κόσμο ευχόμαστε  Καλές Γιορτές, πλημμυρισμένες  με της Χαράς και της Αγάπης το ΦΩΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails