Πιστοί στην θέση μας να μην αφήνουμε να περάσει απαρατήρητη η αφίσα που τεκμηριώνει εικαστικά το ιππικό δρώμενο της Γκιόστρας, που τα τελευταία χρόνια πέτυχε να ζωντανέψει τον ήχο από τα πέταλα των έφιππων καβαλάρηδων στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας, συνοδεύοντας γιορταστικά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και από την περσινή χρονιά και τις τιμητικές, στην μνήμη τ’ Άι-Γιωργιού, παρουσιάζουμε σήμερα την αφίσα που φιλοτέχνησε η Διονυσία Μπισκίνη και που θα ντύσει το εορταστικό τριήμερο, από 6 έως 8 Μαΐου, την ούτως ή άλλως κινητή εορτή του έφιππου αγίου.
Το έργο της κ. Μπισκίνη, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο τελευταίο, που λειτουργεί και σαν φόντο για τα δύο άλλα είναι ο καβαλάρης άγιος, που διακρίνεται μόνο ένα τμήμα από το κεφάλι του αλόγου του στο πάνω μέρος, ενώ στο κάτω, ένα τμήμα από το πόδι του και μέρος της κοιλιάς του ζώου. Παρ’ όλο που δεν φαίνεται το πρόσωπο ή η στρατιωτική του στολή, είναι εκεί, ως η κινητήρια δύναμη, η αιτία για την οποία θα πραγματοποιηθεί το ιππικό δρώμενο, αλλά και η φυλακτική αγκαλιά που εμπεριέχει την πόλη που τον τιμάει.
Στο δεύτερο επίπεδο, με αφαιρετική γραφή και χαρακτηριστική μονοχρωμία, πλασμένα μόνο με τους όγκους των γεωμετρικών στερεών στα οποία αναλύονται, τα σπίτια της πόλης και το καμπαναριό της Αγίας Τριάδας. Η μονοχρωμία βοηθά την διαχρονική προσέγγιση της επιβίωσης του ιππικού δρωμένου και δίνει συγχρόνως και ένα άνοιγμα στο μέλλον για τους εορτασμούς που θ’ ακολουθήσουν.
Στο πρώτο επίπεδο τέλος, με τη μορφή τάματος-αφιερώματος, η μορφή μίας κόρης που κρατά ένα δαχτυλίδι-κρίκο, μέσα από το οποίο περνά μία κόκκινη πλάγια γραμμή σαν δόρυ, υπόμνηση του αγωνίσματος, που θα διαδραματιστεί.
Η κόρη-τάμα προσφέρεται ως αντάλλαγμα για τη νίκη στον τροπαιοφόρο άγιο, ενώ η προσφορά της παίρνει πνευματική διάσταση, αφού όλη η εκτέλεση της γκιόστρας, για την καλή έκβαση της οποίας γίνεται η συγκεκριμένη προσφορά, ανάγεται σε μία τελετουργική πράξη, ενεργό τμήμα της παράδοσης του τόπου, που θέλει τις κονταρομαχίες αναπόσπαστα στοιχεία για την ίαση ή τη σωτηρία που προσδοκά ο πιστός Ζακυνθινός από κάθε βάσανο της πικρής καθημερινής ζωής του…
Παρά την ελεύθερη απόδοση του εικονογραφικού θέματος, το έργο της κ. Μπισκίνη, έχει όλα τα μοτίβα που παρουσιάζονται στις μεταβυζαντινές εικόνες με θέμα τον άγιο Γεώργιο (το άλογο, η πόλη, η κόρη), απόσταγμα των ατέλειωτων ωρών σπουδής της ζωγράφου στο Μουσείο Ζακύνθου.
Η φιλοτέχνηση κάθε φορά και ενός πρωτότυπου έργου, που αποδίδει το πνεύμα της γκιόστρας, αλλά και το πνεύμα της εποχής μας, μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του κάθε καλλιτέχνη, μας πείθει για την ιδιαίτερη δυναμική του δρωμένου.
Ας ευχηθούμε σύντομα να δούμε μαζί σε μία έκθεση, όλα τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την αναβίωσή του.