© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Απόστολου Θηβαίου: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (ποίημα)Στον τόπο όπου έπλεαν κάποτε οι παλιές ψυχές σηκώσαν έναν ξύλινο ναό. Ήταν ο πρώτος των αποικιών, γερά δεμένα ξύλα και ο σταυρός στην κορφή. Κατά τη διαδικασία της τοποθέτησής του σκοτώθηκε ένας σπουδαίος τεχνίτης, με φοβερή, σωματική δύναμη. Ετάφη στον προαύλιο χώρο του ναού, στολίστηκε με λουλούδια, κάτι σπάνια φυτά με πελώρια πέταλα και σχεδόν στόμα ανθρώπινο. Η χαρά του πλήθους είναι μεγάλη. Ορισμένοι φέρονται αδέξια όπως τα παιδιά, τραγουδούν τους σκοπούς της πατρίδας και κλαίνε.
Ο πίνακας κοσμεί  την κεντρική αίθουσα του μητροπολιτικού μουσείου. Κάποιος ετόνισε πως στο χώρο όπου θεμελιώθηκε κάποτε ο ναός, τώρα εξελίσσονται οι νέοι, αποικιακοί σιδηρόδρομοι. Τυχοδιωκτικά τραίνα τραβούν προς την ενδοχώρα. Στην αιχμή τους φέρουν το σύμβολο ενός άγριου πρίγκιπα, εμβληματικού, καμωμένου από ελεφαντόδοτο. Όσοι προσμένουν στις αποβάθρες τα τραίνα, μιλούν πάντα με ευχαρίστηση για την αισθητική του. Τονίζουν δε πως πια είναι δύσκολο να μεταβληθούν οι νόμοι του «ωραίου».
Related Posts with Thumbnails