© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κύκλος Συναυλιών «ΝΕΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ» στον «Παρνασσό». Καλλιτεχνική διεύθυνση: Απόστολος Παληός

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ          

Είναι εντυπωσιακή η υπευθυνότητα των νέων καλλιτεχνών, που, ανήσυχοι από τη φύση τους, δεν επαφίενται μόνο στα καθιερωμένα, αλλά ψάχνουν, βρίσκουν και παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό ταλέντα άγνωστα μεν, αλλά πολύ σημαντικά! Μια τέτοια περίπτωση γνωρίσαμε στην αίθουσα του συλλόγου «Παρνασσός», από τον πολυβραβευμένο και διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα μας Απόστολο Παληό, ο οποίος, ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της μουσικής, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Νέοι Κλασικοί» που επιμελείται, και έναν νέο ταλαντούχο Έλληνα συνθέτη, τον Διονύση [και όχι Δημήτρη, όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα] Καλογερόπουλο, που, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, είναι απόφοιτος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και εκπονεί την διδακτορική διατριβή του. Το έργο του, «Χορός σε ντο ελάσσονα για δύο πιάνα, έργο 5 αρ. 1»,  γράφτηκε το Μάιο του 2008 και παίχτηκε μετά από ένα μήνα από τον Συνθέτη και την πιανίστα Ρένα Μπέκα, στην οποία και είναι αφιερωμένο. Οι δύο Σολίστ, ο Απόστολος Παληός και ο Τούρκος Emre Elivar, ακολουθώντας την καθαρότητα της δομής του έργου άφησαν τα θέματα να εξελιχθούν το ένα μέσα από το άλλο σε μία απόλυτη ισοτιμία μεταξύ τους,  τόσο  στη μελωδική εκφορά όσο και στις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις. Ξεκίνησαν αργά, νοσταλγικά και συγκίνησαν ιδιαίτερα, καθώς ο  διάλογος ανάμεσα στα δύο πιάνα γινόταν όλο και πιο συναρπαστικός, φτάνοντας σε μία φρενήρη κορύφωση με την ανταλλαγή πλούσιων ηχοχρωμάτων, ώσπου  η γλυκιά επαναφορά της ηρεμίας και της γαλήνης να αργοσβήσει, μέσα από την ανάδειξη των λεπτών λυρικών στοιχείων από τους δύο αισθαντικούς πιανίστες.
 
Ας   πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί και η επιλογή των δύο Τούρκων καλλιτεχνών, της Hande Ozyrek, βιολονίστα και του Emre Elivar πιανίστα, ήταν εξαιρετική. Να σημειώσουμε ότι και οι δύο καλλιτέχνες έχουν  πλούσιο βιογραφικό και  σημαντικότατη  καριέρα στο εξωτερικό. Η βιολονίστα Hande Ozyrek, με την ωραία παρουσία της και το γλυκόλαλο βιολί της καθήλωσε το ακροατήριο  με το έργο του συμπατριώτη της Ozkan Manav [1967-] "Face to face with Saygun" για σόλο βιολί, ειδικά γραμμένο για εκείνη το 2005. Ο συνθέτης διάλεξε πέντε κομμάτια από το βιβλίου του δασκάλου του Saygun, του μεγαλύτερου συνθέτη της Τουρκίας, και δημιούργησε έργο πρωτότυπο με στοιχεία Folk  άριστα συνδυασμένα με τη σύγχρονη γραφή. Η ερμηνεία της, ανέδειξε τις αρετές του  έργου αλλά και τις  δεξιοτεχνικές της ικανότητες στο βιολί που  αποκορυφώθηκαν με το «Σκέρτσο καπρίτσιο» του Βιεννέζου δεξιοτέχνη του βιολιού και συνθέτη Friedrich  Kreisler [1875-1962] και τη «Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων για βιολί και πιάνο» του Γιάννη Κωνσταντινίδη [1903-1984] με την απόλυτη στήριξη και τη συνοδεία του Απόστολου Παληού ο οποίος έχει εντρυφήσει και ειδικευτεί στα έργα Ελλήνων συνθετών και μας έχει χαρίσει αξέχαστες ερμηνείες. Εντυπωσιακά ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος ο Απόστολος Παληός με τη «Σονάτα αρ. 3,έργο 108 σε ρε ελάσσονα» του Johannes Brahms [1833-1897]. Μια ερμηνεία αξεπέραστη, με εσωτερικότητα και βαθύ λυρισμό.

 Στο δεύτερο μέρος μαζί με τον Emre Elivar ερμήνευσαν έργα για δυο πιάνα  των Tchaikovsky [1840-1893], «Βαλς των λουλουδιών» από τη Σουίτα «Καρυοθραύστης», Maurice  Ravel [1875-1937]  «Βαλς για δύο πιάνα», και το έργο του Sergei Rachmaninoff [1873-1943] «Σουίτα αρ. 2, έργο 17 για δύο πιάνα». Ερμηνείες εξαίσιες που  ανέδειξαν την ιδιαιτερότητα του κάθε έργου και απέδωσαν τη λεπταίσθητη  σύλληψη των λαμπερών αυτών προσωπικοτήτων της τέχνης με αρμονία και χάρη. Επίσης στο δεύτερο μέρος ακούσαμε από τους δύο  πιανίστες και το έργο του  Διονύση  Καλογερόπουλου στο οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή και θα θέλαμε να  τελειώσουμε με μία ευχή αφού πρώτα συγχαρούμε τον επιμελητή αυτής της συναυλίας: να μας γνωρίσει κι άλλα έργα, τόσο του νεαρού συνθέτη που μας παρουσίασε,  όσο και άλλων σημαντικών νέων καλλιτεχνών.

Related Posts with Thumbnails