© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ “KYKLOS ESEMBLE” ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ


Το σύνολο μουσικής δωματίου ‘‘Kyklos Ensemble” ήρθε για να μείνει και τούτο είναι πολύ σημαντικό για τα μουσικά δρώμενα της Χώρας μας, όταν μάλιστα  λόγω της οικονομικής κρίσης,  Ορχήστρες, Χορωδίες και Μουσικά Σύνολα έπαψαν υφιστάμενα. 

Το μουσικό σύνολο “Kyklos Ensemble” ξεκίνησε εντυπωσιακά και εντυπωσιακά συνεχίζει. Σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 9-10-2013, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μας γνώρισε «Το Μπαρόκ με τη ματιά του 20ού αιώνα», με δυο μεγάλα έργα των Στραβίνσκι [1882-1917] και Ρίχαρντ Στράους [1864-1949], σε μεταγραφές  για μικρά σύνολα! Τη Σουίτα Πουλτσινέλα, που γράφτηκε το 1920 για την επαναλειτουργία των Ρώσικων Μπαλέτων του Ντιαγκίλεφ, και είναι  μεταγραφή έργου του 18ου αιώνα που αποδιδόταν στον Περγκολέζι [1710-1736], Ιταλό συνθέτη, βιολονίστα και οργανίστα, από τους σπουδαιότερους  της πρώιμης Opera Buffa. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την Commedia dell’Arte και η ιστορία του βρίσκεται σε χειρόγραφο της Νάπολης  του 1700, στο οποίο  περιλαμβάνονται  παραδοσιακά πρόσωπα της λαϊκής ναπολιτάνικης σκηνής, ανάμεσά τους και ο Πουλτσινέλα, που έμελλε να γίνει  η αρχή της Β΄ συνθετικής περιόδου, της νεοκλασικής, του Στραβίνσκι. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που χειρίζεται ο Στραβίνσκι το μουσικό υλικό του και τούτο γιατί είναι έξω από τις δικές του προσεγγίσεις, κατά την ταπεινή μας γνώμη. Ιδρυτής του νεοκλασικισμού άνοιξε νέους δρόμους με το έργο του. Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του σε Γάλλο φρουρό των συνόρων όταν τον ρώτησε ποιο ήταν το επάγγελμά του: «Εφευρέτης Μουσικής», απάντησε και το απέδειξε με το έργο του που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και δημιούργησε  με την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» έκρηξη στη μουσική σκηνή.

Η ορχηστρική σουίτα «Αρχοντοχωριάτης» είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μολιέρου σε μουσική σύνθεση του αυλικού συνθέτη του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και πατέρα του γαλλικού Μπαρόκ, Jean-Batiste Lully [1632-1687]. Γράφτηκε από τον Ρίχαρντ Στράους μεταξύ των ετών 1911-1917. Οι εξαιρετικές μεταγραφές για μικρά σύνολα των δύο αυτών  απαιτητικών έργων ήταν της Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου, για το πρώτο,  και του Στάθη Καμπύλη, για το δεύτερο, υπό την υψηλή εποπτεία του σπουδαίου μουσικολόγου Γιάννη Τσελίκα.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι δύο ταλαντούχοι νέοι, ο Kερκυραίος κλαρινετίστας Ηλίας Σκορδίλης και η πιανίστα Ελένη Νικολαϊδη που «προλόγισαν» το σύνολο “Kyklos Ensemble”, ερμηνεύοντας επάξια την πρώτη Ραψωδία του Κλοντ  Ντεμπισί και δικαιώνοντας την απόφαση των υπευθύνων να δίδουν βήμα στου νέους μας.  



Με Αρχιμουσικό το Γιώργο Πέτρου και ένα σύνολο, όπως ο Kyklos, η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη και οι ερμηνείες αναμενόμενες. Ωστόσο υπήρχε κάτι παραπάνω που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας,  αφού ο Αρχιμουσικός  έχει εντρυφήσει στο Μπαρόκ και οι προσεγγίσεις του είχαν τη λεπτότητα των έργων της πρωταρχής, χωρίς σε τίποτα να αποκλίνει από το νεοκλασικό πνεύμα των Στραβίνσκι και Στράους. Με τους εξαίρετους Σολίστ των Πνευστών, των θαυμαστών Εγχόρδων, των μοναδικών Κρουστών και με τα αξεπέραστα σολιστικά μέρη του Σέρτζιου Ναστάσα, η ερμηνεία του χαρισματικού Αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου  άγγιξε την  τελειότητα!
Related Posts with Thumbnails