© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Βατοπέδια, νομαρχο-πέδια και σχολικός αγιασμός

Γράφει ο Παύλος Φουρνογεράκης

Σε ναρκοπέδιο ηθικών αξιών εξελίσσεται ο ανταγωνισμός δύναμης και πλούτου της εκκλησιαστικής-μοναστηριακής και της πολιτικής εξουσίας, στη χώρα μας. Στις αγρυπνίες των μοναστηριών φαίνεται ότι δε δοξολογούν πλέον το Θεό ούτε τον ικετεύουν «υπέρ του σύμπαντος κόσμου», αλλά ο νους τους σχεδιάζει την αύξηση του πλούτου και της δύναμής τους μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και διασυνδέσεις ή και συγκρούσεις με την πολιτική εξουσία. Η περίπτωση της μονής Βατοπεδίου, αλλά και οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας σε διάφορες μητροπόλεις και μοναστήρια φανερώνουν του λόγου το αληθές.
Η συνήθης επιχειρηματολογία ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για τη συντήρηση των χώρων και των κειμηλίων έχει όριο ισχύος και καταρρέει όταν ενημερώνεται κανείς για το εύρος της πολυτέλειας και της χλιδής που επικρατεί στη μονή Βατοπεδίου. Πού πραγματικά πηγαίνουν τόσα χρήματα από τη φορολόγηση των εκκλησιών και τις πωλήσεις ακινήτων των κατά τόπους μητροπόλεων; Η απάντηση ότι συντελείται φιλανθρωπικό έργο είναι απόλυτα πειστική;
Η πολιτική εξουσία πλουτίζει «νομότυπα». Υπουργοί «προσεύχονται» στα μοναστήρια και δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό χώρο με επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό κι έτσι δεν αποδίδουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Ό,τι όμως είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Ποιο παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς προς τον Έλληνα φορολογούμενο δίνουν τέτοιοι πολιτικοί άρχοντες;
Νομότυπα και για το «καλό του τόπου» ετοιμάζονται να πλουτίσουν και οι νομαρχιακοί μας σύμβουλοι της πλειοψηφίας μαζί με το νομάρχη σχεδιάζοντας την αγορά του αιώνα. Ονειρεύονται νομαρχιακά μέγαρα στους Αμπελόκηπους όταν μάλιστα δε θα υπάρχει Νομαρχία μετά τις κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές! Είναι τα νομότυπα ποσοστά (μίζες) που όλοι γνωρίζουμε ότι παίρνουν όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα αλλά και το άλλο, αυτό για το οποίο γίνεται συμφωνία άτυπη και προφορική.
Η ανάμειξη τoυ Μητροπολίτη μας όσον αφορά στην αγορά οικοπέδου αποτελεί σοβαρό αντίβαρο και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προτιμούσαμε όμως άλλος να είναι ο ρόλος της εκκλησίας. Αυτός που πρέπει να εξεγερθεί είναι ο ζακυνθινός λαός γιατί αυτός πληρώνει από τον ιδρώτα του μόχθου του. Η ηγεσία της εκκλησίας και οι κληρικοί οφείλουν να αρθρώνουν πνευματικό λόγο και να μην παρασύρονται από το λαϊκισμό και τον υλιστικό τρόπο σκέψης και πράξης απαίδευτων πολιτικών.
Αιρετοί άρχοντες ήλθαν να παραστούν στο σχολικό αγιασμό, και σ΄ ένα τέτοιο ζοφερό πολιτικό και εκκλησιαστικό περιβάλλον καλούμαστε οι εκπαιδευτικοί να δώσουμε αγωγή στους μαθητές μας. Εκείνοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κοιτάξουν τους μαθητές μας στα μάτια. Δεν τους εμπόδιζε τόσο η ηλιακή ακτινοβολία όσο το ευθύ και λαμπερό βλέμμα της εφηβικής αθωότητας. Έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις γιατί στην πράξη αποδεικνύουν ότι προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον. Το κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Κηρύκου αποτελεί όνειδος για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τους προγραμματισμούς της και ο Δήμος Ζακυνθίων κουβαλάει αμαρτίες.
Οι νέοι μας αναζητούν στηρίγματα και πρότυπα ζωής και είναι ευνόητο ότι το κλίμα είναι ξηρό και άνυδρο. Οι κήποι της γνώσης όμως είναι πάντα ανθισμένοι κι εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να οδηγήσουμε τους μαθητές μας στο ρομαντικό περίπατο. Η δύναμη της γνώσης είναι η ελπίδα για την ανοδική πορεία. Ο Μπ. Μπρεχτ εγκωμιάζει τη μάθηση με τους παρακάτω στίχους κι εμείς ευχόμαστε «καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».


Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε,
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
Να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μάθαινε άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε γυναίκα στην κουζίνα! Μάθαινε εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο άστεγε!
Προμηθέψου γνώση παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι.
Μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
Εσύ θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα το κάθε σημάδι
Ρώτα: πως βρέθηκε αυτό εδώ;
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

(Μπ. Μπρεχτ, Εγκώμιο στη μάθηση)
Related Posts with Thumbnails