© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ζακυνθινές «εκπλήξεις» σε μια σχολική εκδρομή στην Πελοπόννησο

Tης Κατερίνας Δεμέτη

Είναι κοινή παραδοχή ότι όπου και αν πας η Ελλάδα σε πληγώνει. Τι συμβαίνει όμως όταν όπου κι αν πας η Ελλάδα σε εκπλήσσει ευχάριστα;
Κάπως έτσι ένιωσαν οι μαθητές που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή στην Πελοπόννησο, όταν τα βήματά τους συναντήθηκαν με σύγχρονες πολιτιστικές εκφράσεις που ανθούν στο νησί μας κι έμαθαν για την πλούσια υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά μας.
Ο λόγος, για τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή, που οργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στην Πελοπόννησο, από 12 έως 14 Απριλίου. 
            Η πρώτη στάση-έκπληξη ήταν η επίσκεψή τους στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Το Μουσείο αυτό, που είναι ένα θεματικό-ανοικτό μουσείο, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές, που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Σε μια έκταση ενός στρέμματος, μέσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, το πολιτιστικό τεχνολογικό ίδρυμα ΕΤΒΑ, που μετά την ενσωμάτωση της ΕΤΒΑbank στον Όμιλο Πειραιώς, μετονομάστηκε σε Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), ξαναζωντάνεψε το νερόμυλο, τον μπαρουτόμυλο, τη νεροτριβή, το βυρσοδεψείο, το αποστακτήριο, κ.ά.
            Σ’ αυτόν τον καταπληκτικό, από φυσική ομορφιά χώρο, τα παιδιά επισκέφτηκαν την έκθεση φωτογραφίας της Ζακυνθινής «Ομάδας Αναζήτησης και Δημιουργίας Φωτογραφικής Μνήμης ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΑ», η οποία οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον γνωστό φωτογράφο, δάσκαλο και θεωρητικό τής φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη (http://www.rivellis.gr/). Ο σημαντικός αυτός δημιουργός, ο οποίος το 2012 παρέδωσε επτά εικοσάωρα σεμινάρια φωτογραφίας στα ισάριθμα θεματικά Μουσεία τού Πνευματικού Ιδρύματος του Ομίλου τής Τράπεζας Πειραιώς (Σουφλί, Δημητσάνα, Λέσβο, Βόλο, Στυμφαλία, Σπάρτη και Τήνο), αγκάλιασε τη Ζακυνθινή Ομάδα «ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΑ» και ενίσχυσε την προσπάθεια που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2005, για καλλιέργεια και προαγωγή της φωτογραφικής τέχνης και δημιουργία φωτογραφικής μνήμης, που θα λειτουργήσει σωστικά για τις επόμενες γενιές.
           
Η αναφορά της Ζακύνθου στο πανό, που καλωσόριζε τους επισκέπτες στο χώρο, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και όταν μετά, στις φωτογραφίες της έκθεσης, ανακάλυψαν και οικεία πρόσωπα και τόπους, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη.
           





Για τους ενδιαφερόμενους, η έκθεση έχει διάρκεια  από 15 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2013 καθημερινά: 10:00 π.μ- 6μ.μ. (εκτός Τρίτης) (Πληροφορίες Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007 Δημητσάνα Τηλ: 27950 31630 Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς Υπηρεσία Μουσείων Τηλ: 210 3256928 Ιστοσελίδα: www.piop.gr ).


Η δεύτερη στάση-έκπληξη ήταν η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου», την οποία είδαν κατά την επίσκεψή τους στο κτήριο Πασά, στο Φρούριο της Πύλου.
            Στην έκθεση, που έχει διάρκεια μέχρι και 22 Μαΐου, τα παιδιά μπόρεσαν να μάθουν για το έργο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και για τα βυθισμένα πλοία γύρω από τη Ζάκυνθο, καθώς και να δουν κάποια ευρήματα, που προέρχονται από αυτά.
            Ξεχωριστή θέση στην έκθεση είχε το πλοίο, μάλλον ισπανικής προέλευσης, που ναυάγησε τον 16ο αιώνα στη Ζάκυνθο, βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων έξω από το λιμάνι και έχει σκεπαστεί εδώ και χρόνια με γεωύφασμα για να προστατευτεί. Από το ναυάγιο έχουν ανελκυστεί 200 ασημένια νομίσματα που κόπηκαν την εποχή του Φιλίππου Β΄, με το παλαιότερο να χρονολογείται στο 1580, μια περόνη από χρυσό κόσμημα, μια πίπα ολλανδικής κατασκευής με σφραγίδα από λευκή πορσελάνη, λίθινες μπάλες κανονιού, αρκετά ακέραια αγγεία, μαγειρικά αντικείμενα και πολλά... φουντούκια. Μάλιστα, κάποια από τα φουντούκια, που η χρονολόγησή τους συμπίπτει με εκείνη του ξύλου ναυπήγησης, σώζουν τις δαγκωματιές που έχουν υποστεί από ποντίκια και άλλα ζώα!!!
            Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε σχετική βιντεοπροβολή  που παρακολούθησαν τα παιδιά στο πρόγραμμα που υλοποιείται από τα ΤΕΙ Αθηνών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ κι έχει τίτλο «Διάσωση ξύλινων ναυαγίων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα: ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την κατά χώραν προστασία τους».
           
Επίσης τα παιδιά έμαθαν ότι το πλοίο του 16ου αιώνα που έπεσε πάνω σε ύφαλο και ναυάγησε μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, δεν ήταν τυχαίο. Συμμετείχε πιθανότατα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, μία από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια ιστορία, είναι δε το μοναδικό ναυάγιο της εποχής της ισπανικής θαλασσοκρατίας του Φιλίππου του Β΄ που έχει εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο και από τα ελάχιστα στη Μεσόγειο. Εντοπίστηκε δε τη δεκαετία του 1980 από ντόπιους ψαροντουφεκάδες μετά από εργασίες εκβραχισμού του υφάλου όταν εξουδετερώθηκαν οι βόμβες βυθού του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Ερευνήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τη διευθύντρια -τότε- της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Δελαπόρτα, σε συνεργασία αρχικά και με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής του.
            Συμπερασματικά, η εκδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, όχι μόνο εξυπηρέτησε τον αρχικό της σκοπό που είχε το χαρακτήρα της εκπαιδευτικής - ψυχαγωγικής δραστηριότητας, έξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της εκπαίδευσης που γίνεται μέσα στη σχολική αίθουσα, αλλά και βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν ότι η πολιτιστική διαδρομή ενός τόπου δεν έχει σύνορα, καθώς μέσα από συλλογικές προσπάθειες, μπορεί να εντοπίζεται σε κάθε μέρος της πατρίδας μας, που έχει πλούσια πολιτιστική διαδρομή και συνέχεια.
            Φτάνει να λειτουργούμε συλλογικά και όχι ατομικά, αξιοποιώντας τα ταλέντα και τις προτιμήσεις του καθένα μας.
Related Posts with Thumbnails