© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Όταν το Μουσείο γεμίζει παιδιά οι πίνακες γελούν και ο Ποιητής χαίρεται…

Της Κατερίνας Δεμέτη

Η Αγγελική Βαρελά με την Κατερίνα Δεμέτη, στη σκιά του Σολωμού.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου  2013, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, εκδήλωση αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με προσκεκλημένη τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Αγγελική Βαρελά.
            Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Ζακύνθου και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την παρακολούθησαν μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του νησιού.
            Η κ. Βαρελά, παρουσίασε στους μικρούς μαθητές ένα βιβλίο που έγραψε για τον εθνικό ποιητή, μίλησε για το πρόσωπο που την επηρέασε και αγάπησε τόσο το Σολωμό και απέδωσε γλαφυρά τη βιογραφία του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σταθμούς της ζωής του, που σημάδεψαν το λογοτεχνικό του  έργο. Ο γλυκός και χαμηλόφωνος τόνος της φωνής της, ταξίδεψε μαγικά τους μικρούς μαθητές, που βγήκαν για λίγο από τη σχολική αίθουσα και παρακολούθησαν ένα διαφορετικό μάθημα, που πιστεύουμε ότι θα τους μείνει αξέχαστο.
            Αλλά και τα παιδιά εξέπληξαν ευχάριστα την κ. Βαρελά. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και άλλα της αφιέρωσαν τραγούδια σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, άλλα απήγγειλαν ποιήματά του και άλλα της χάρισαν ζωγραφιές που είχαν φιλοτεχνήσει, με τη σχετική αφιέρωση.
            Ο λόγος του Ποιητή, μέσα από τα χειρόγραφα τετράδια που εκτίθεντο μέσα στις βιτρίνες του Μουσείου, πέρασε στο στόμα των μικρών μαθητών και έκανε την προσωπογραφία του να χαμογελάσει, καθώς η Ποίησή του είχε από όλους, μικρούς και μεγάλους, την τιμητική της. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τον πνευματικό άνθρωπο από το να μνημονεύεται το έργο του μέσα από το στόμα της νεώτερης γενιάς!
            Για τους ανθρώπους του Μουσείου δε η χαρά ήταν διπλή, αφού όχι μόνο το Μουσείο γέμισε παιδιά, αλλά και γιατί συνεργάστηκε επιτυχημένα για πρώτη φορά με την Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Ζακύνθου, γεγονός που αποτελεί καλό προηγούμενο για μελλοντικές συνεργασίες.
            Η παρουσία δε του Συμβούλου Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου και του Προϊσταμένου κ. Φίλιππου Φραγκογιάννη, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερο κύρος στην προσπάθεια που κάνει το Μουσείο για το άνοιγμά του στη σχολική κοινότητα του νησιού. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση αυτή και δεν είχαν προετοιμάσει τα παιδιά κατάλληλα για την παρακολούθηση του προγράμματος.
            Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης και Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης κ. Αλεξάνδρα Κατσαΐτου, που πραγματοποίησε την πρόσκληση στην κ. Βαρελά και στη συνέχεια ανέλαβε να εξομαλύνει όλες τις μικρές λεπτομέρειες για την παραμονή της στο νησί μας.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον Ποιητή, που είχε την προηγούμενη Παρασκευή την τιμητική του και ας θυμηθούμε το Διονύση Ρώμα, που στην εισαγωγή του Λευκώματος του Νικολάου Βαρβιάνη «Η Ζάκυνθος άλλοτε και τώρα», γράφει: «Όπως ο Κοντορεβιθούλης σκορπούσε πίσω του ψίχουλα λευκά που θα του δείχνανε το δρόμο του γυρισμού, έτσι και η φυλετική μνήμη κάθε συγκροτημένης ανθρώπινης ομάδας, διαβαίνοντας το σκοτεινό δάσος του Χρόνου, στήνει φωτεινά σύμβολα που θα επηρεάσουνε σαν μια αλυσίδα από μαγνητικά πεδία τον προσανατολισμό της εκπολιτιστικής εξέλιξής της».
Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου από την κ. Αγγελική Βαρελά, έριξε τα ψιχουλάκια που θα επηρεάσουνε θετικά τον προσανατολισμό των παιδιών που το παρακολούθησαν, καθώς ο Σολωμός είναι ένα από τα μεγάλα σύμβολα της φυλετικής μας μνήμης. Και επειδή στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας τέτοιες ενέργειες δίνουν το μήνυμα της ελπίδας, την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.


Η Αγγελική Βαρελά γράφει στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Ο Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Φίλιππος Φραγκογιάννης παρακολουθούν την εκδήλωση.


Αναμνηστικές με τους μικρούς μαθητές.

Η κ. Βαρελά με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης και Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης κ. Αλεξάνδρα Κατσαΐτου, τον Yπεύθυνο Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπ/σης κ. Παύλο Φουρνογεράκη και την κ. Δεμέτη

Ο Αντιδήμαρχος κ. Άκης Λαδικός ενημερώνει τους μικρούς μαθητές.

Μικρές εκπλήξεις από τους μικρούς μαθητές στην κ. Βαρελά.

Related Posts with Thumbnails