© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ


Παρακολουθήσαμε χθες, 28 Σεπτεμβρίου 2011, την ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου, στην οποία έχουμε παραβρεθεί ώς τώρα, στον Γαλαξία του Χίλτον, του νέου χορηγού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω απεργιών.

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της αρχαιότερης και μεγαλύτερης Ορχήστρας της χώρας, Βασίλης Χριστόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του, κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του στους δύσκολους καιρούς, αλλά o οραματισμός του τον έκανε να μας βεβαιώσει ότι θα προσπαθήσει, για να δώσει ποιότητα ζωής στους Έλληνες και, καθώς τον ακούγαμε, προσθέταμε και ελπίδας, αφού μέσα από την τέχνη ξεπηδούν ελπίδα και αναγέννηση.

Στην αρχή, παρουσίασε την ομάδα G Design Studio [Μιχάλης Γεωργίου, Αλέξανδρος Γαβριλάκης, Δημήτρης Στεφανίδης] που επιμελήθηκαν το Λογότυπο της Ορχήστρας. Με γραμμές λεπτές, αρχαιοελληνικές, τολμηρές και νεανικές, παγίδευσαν με τρία χρώματα το λευκό κι έφτιαξαν τρία όργανα από τις οικογένειες των εγχόρδων, των πνευστών και των κρουστών και δημιούργησαν την εικόνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ορχήστρας που γνωρίσαμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο σε μια συγκλονιστική ερμηνεία της Συμφωνίας την Αναστάσεως του Gustav Mahler.

Η εναρκτήρια συναυλία του 2011-2012 θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα το ΝΕΡΟ, σε έργα Χέντελ «Μουσική των Νερών», Άλαν Χοβχάνες «Και ο θεός έπλασε τις μεγάλες φάλαινες», Ντεμπισί «Η Θάλασσα». Διαπιστώνει κανείς αμέσως το στίγμα του προγραμματισμού, το πνεύμα της αναζήτησης, τη συνύπαρξη κλασικού και μοντέρνου, τις αντιθέσεις μέσα από μια δραματουργική συνοχή.

ΘΥΣΙΑ, είναι ο δεύτερος θεματικός κύκλος που ξεκινά με το Ορατόριο του Χέντελ «Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού στο σταυρό», ως την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι. Και εδώ επισημαίνεται η αντίθεση, με το μεγαλείο της θυσίας να αναπτύσσεται σε όλες του τις μορφές !

Ο τρίτος Κύκλος είναι αφιερωμένος στον ΜΟΤΣΑΡΤ. Ο «Αγαπημένος των Θεών», με τα αριστουργήματά του, αντιπαραβάλλεται με συνθέτες του 20ού αιώνα και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των ακροατών.

Με τον τέταρτο Κύκλο, ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, θα δούμε την Κρατική Ορχήστρα να δίδει βήμα σε πέντε ταλαντούχους, πολλά υποσχόμενους νέου συνθέτες. Αξίζει να αναφέρουμε τη συναυλία της 24ης Φεβρουαρίου 2012, όπου οι μουσική της ΚΟΑ θα ερμηνεύσουν την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφκι δίπλα-δίπλα στα αναλόγια με τους νέους συναδέλφους τους της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Θα υπάρξουν επίσης αξιόλογες μεμονωμένες συναυλίες, που θα βρει κανείς στο site της ΚΟΑ, http://www.koa.gr/.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο θεσμός των ομιλιών, που θα προηγείται της συναυλίας και θα προετοιμάζει τον ακροατή ως προς το μουσικό ιδίωμα, το πνεύμα και το ιστορικό των έργων. Υπεύθυνος για τις ομιλίες είναι ο Τίτος Γουβέλης, ο και επιμελητής των κειμένων των προγραμμάτων.

Εκ μέρους των Μουσικών της ΚΟΑ μίλησε η πρόεδρός τους Νέλλη Οικονομίδου, για την αφοσίωσή τους στο κοινωνικό αγαθό της Τέχνης, το οποίο θα υπηρετήσουν με όποιες θυσίες και με συνέπεια, όπως έκαναν ώς τώρα. Αποδεχόμενοι την ευχή της, υποσχόμαστε να βρισκόμαστε στις αίθουσες συναυλιών και να γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Το άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΚΟΑ αφορά όχι μόνο στους διαμένοντες στην Αθήνα, αλλά σε όλους τους Έλληνες, αφού ο Διευθυντής της εξασφάλισε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα, το οποίο και θα μεταδίδει τις συναυλίες του. Θα ευχόμαστε όμως και οι περαστικοί από την πρωτεύουσα να κάνουν μία στάση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να απολαύσουν τα πνευματικά δώρα της ορχήστρας, που θα τους μείνουν αξέχαστα. Να σημειώσουμε το προσιτό εισιτήριο που έχει καθιερωθεί και οι ελκυστικές προσφορές, ώστε να επωφεληθούν οι νέοι μας και να γνωρίσουν τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Μουσικής Δημιουργίας.

Related Posts with Thumbnails