© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Όταν η Γκιόστρα της Ζακύνθου γίνεται διεθνής πρεσβευτής μας

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου έχει πια κερδίσει με το σπαθί της τη θέση που της αξίζει στο πολιτιστικό και όχι μόνο γίγνεσθαι του νησιού μας. Τελευταία μάλιστα, μετά την αυτονόμησή της και την μεταφορά της στο εορταστικό και τουριστικά υπολογίσιμο τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος, απέκτησε και την απαραίτητη ανεξαρτησία της και απέδειξε πως, όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει μόνη της, αλλά και να παρουσιάσει το δικό της ξεχωριστό πρόσωπο, δίχως αταίριαστες συγγένειες και να γίνει θεσμός και πόλος έλξης καλλιεργημένων επισκεπτών, με απαιτήσεις και παιδεία, αξιοποιώντας την παράδοση και συνεχίζοντας την ιστορία του τόπου μας.
Από νωρίς, όπως όλοι γνωρίζετε, πήρε και διεθνή χαρακτήρα, καλώντας να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν και αυτές παράδοση σε ιππικούς αγώνες, τους οποίους αναβιώνουν ή, αξιοποιώντας το παρελθόν τους, διοργανώνουν μεσαιωνικά δρώμενα.
Από φέτος, δε, η Γκιόστρα της Ζακύνθου έχει πια και πανεπτανησιακή μορφή, μια και σ’ αυτήν πήραν μέρος και αντιπροσωπείες από τα άλλα Ιόνια νησιά.
Μέχρι τώρα η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, η οποία όλο το χρόνο εργάζεται μεθοδικά για την άρτια παρουσίαση της ιπποτικής αναμέτρησης και των παράλληλων εκδηλώσεων, έχει λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Γκιόστρα της ιταλικής πόλης Sulmona, με την οποία, χάρη των δικών της ενεργειών, έχει αδελφοποιηθεί και μάλιστα σε στέρεες και σωστές βάσεις, ο Δήμος μας.
Κάθε χρόνο αντιπροσωπεία του σωματείου λαβαίνει μέρος στις γιορτές της ιστορικής αυτής πόλης, της πατρίδας του Οβίδιου, στην οποία συμμετέχουν συνολικά εφτά ευρωπαϊκές χώρες και διαφημίζει το νησί μας σε κόσμο πολύ, που έχει έρθει εκεί για να παρακολουθήσει την μεγάλη διοργάνωση.
Είναι αλήθεια συγκινητική η στιγμή, που η αντιπροσωπεία του νησιού μας μπαίνει στον τόπο του αγωνίσματος και σ’ όλες τις γλώσσες ακούγεται για τον «πλωτό παράδεισο», το «Φιόρο του Λεβάντε» και την «μητρική γη» του Φώσκολου. Αυτό αποτελεί την πιο καλή και ελπιδοφόρα διαφήμιση και ισοφαρίζει όλες τις κακοδαιμονίες που μας δυσφημίζουν.
Φέτος η Γκιόστρα της Ζακύνθου ανοίγει ακόμα περισσότερο τα φτερά της. Εκτός από την παραπάνω διεθνή εμφάνισή της, θα λάβει μέρος και στις μεσαιωνικές γιορτές, που γίνονται κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στο αυτόνομο κρατίδιο του San Marino.
Σκοπός τής εκεί επίσκεψης δεν είναι μόνο ο συνεορτασμός και η παρουσία της Ζακύνθου στον τριήμερο εορτασμό, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων των δύο τόπων και η συζήτηση της αδελφοποίησης και της ανταλλαγής πολιτισμών, όπως έγινε και με τους δήμους Ζακύνθου και Sulmona.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος στην Ευρωπαϊκή Γκιόστρα της Sulmona έχει επιλεγεί από το σωματείο για να παρουσιασθεί ένα πολύ χαρακτηριστικό για τον τόπο μας θέμα. Είναι η εκλογή και η ενθρόνιση του Πρωτοπαπά Ζακύνθου, μια πολλή χαρακτηριστική σκηνή της ιστορίας μας. Το όλο θέμα παρουσιάζει την ανεξιθρησκία του νησιού, την συγκατοίκηση και την συμβίωση των δύο χριστιανικών δογμάτων, αλλά και την συμπόρευση με τους Εβραίους.
Κάτω από τον βελούδινο «ουρανό» ο εκλεγμένος από το Μεγάλο Συμβούλιο στην αρχή και μετά από τον τοπικό κλήρο αρχηγός της τοπικής εκκλησίας, με την τετράχρονη ισχύ, ραινόμενος με λουλούδια, γλυκίσματα και ζαχαρόκουκα, θα μεταφερθεί στον τόπο της ενθρόνισής του, τον Άγιο Νικόλαο των Ξένων, για την ιστορία, όπου και η εκκλησία όπου εφημερεύει και θα λάβει τα δικαιώματα της θρησκευτικής του διοίκησης. Θα φορεί την χαρακτηριστική του στολή, όπως διασώζεται από τον Χρίστο Ρουσέα στο σχετικό του έργο της συλλογής Κολυβά του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και στο άλλο χέρι του από αυτό της πατερίτσας, θα κρατά το σκιάδιό του.
Λέγεται από πολλούς πως η τότε Διοίκηση δεν του επέτρεπε να ακουμπά την ράβδο του στη γη, όπου μόνο αυτή είχε εξουσία, για να δείχνει έτσι τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Δεν ξέρουμε αν αυτή είναι η σωστή εξήγηση. Στην αναπαράσταση θα τηρηθεί όμως, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και σαν πρόταση, για κάτι που χρόνια ακούμε και δεν γίνεται.
Η Γκιόστρα της Ζακύνθου θα διαφημίσει και πάλι το νησί μας, αυτό που το θέλουμε του πολιτισμού στους πανηγυρικούς της κενότητας, σε δύο άλλα κράτη. Στιγμές σημαντικές θα αναβιώσουν και θα υπογραμμισθεί και πάλι η πολύμορφη ιστορία μας, αυτή που δημιούργησε ποιητές, ζωγράφους μουσικούς, θεατρικούς συγγραφείς και γενικά καλλιεργημένους, άρα ελεύθερους, πολίτες.
Είναι μια ακόμα ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη, αλλά αντίθετα χρειάζεται να στηριχθεί και να αξιοποιηθεί.
Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την τύχη μας. Η Γκιόστρα βοηθάει πολύ γι’ αυτό.
Ας την αγκαλιάσουμε όλοι και ας την βοηθήσουμε να σταθεί και να προοδεύσει.
Νεώτερα μετά την επιστροφή.
Related Posts with Thumbnails