© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΤΕΝΕΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΠΡΑΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΑΚΗ, ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Η ΔΟΜΝΙΚΗ ΧΑΛΑΡΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Ένα πρόγραμμα από τραγούδια μεγάλων Ιταλών συνθετών είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στις 21-3-2016, στο εξαιρετικό ρεσιτάλ της λυρικοδραματικής σοπράνο Αλεξάνδρας Ματθαιουδάκη, υπό την συνοδεία πιάνου της Δομνίκης Χάλαρη, στο Ωδείο "Ατενέουμ", στην αίθουσα, "La Divina", προσωνύμιο που δόθηκε προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας.

Στην αρχή τρία τραγούδια, στη γλώσσα των λογίων της Ιταλίας, από τον "Κύκνο του Πέζαρο", Gioacchino Rossini, που με την κομψότητα του ύφους του και την ωραία μελωδία του, περιγράφει την πορεία μιας γόνδολας, καθώς αυτή διασχίζει με λικνίσματα τα νερά της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Ακολούθησαν τρεις Ρομάντσες του δημιουργού της Νόρμας, Vincenzo Bellini, από την "Fartalletta", τις οποίες έγραψε σε ηλικία δώδεκα ετών, καθώς και άλλα τρία τραγούδια του σπουδαίου αυτού συνθέτη, που ο πρόωρος θάνατός του στα 33 του χρόνια, ανέκοψε την θεαματική ανοδική, συνθετική του πορεία.

Στη συνέχεια η Ματθαιουδάκη, με εκφραστική απαγγελία και διάφανη καθαρότητα, τραγούδησε τέσσερις Ρομάντσες του Giuseppe Verdi, του συνθέτη, που, μαζί με τον Richard Wagner, αποτέλεσαν τις δύο διακεκριμένες φωνές στον κόσμο της όπερας και δέσποσαν στο μουσικό στερέωμα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Τις τέσσερις ρομάντσες, "Il Tramonto", "La Zingara", "Ad una stella" και "Brindisi", συνέθεσε ο Verdi το 1845 κατά την μέση παραγωγική του περίοδο, όπου και μας έδωσε τις μεγάλες του όπερες. Η σοπράνο, με εύρος φωνής και δραματικότητα, ερμήνευσε την άρια της Λεωνόρας, "Pace mio dio", από την όπερα, "La forza del destino" {Η Δύναμις του πεπρωμένου}, γραμμένη το 1862, κατόπιν παραγγελίας από την Αγία Πετρούπολη, όπου και πρωτοπαίχτηκε.

Την άρια της Σαντούτσας, από την μονόπρακτη όπερα του Pietro Mascagni, "Cavalleria rusticana", απέδωσε, με εξομολογητική αμεσότητα, η καλλιτέχνις και με θεατρικότητα ανέδειξε τον πόνο της εγκαταλειμμένης ηρωίδας από τον άπιστο αγαπημένο της.

Ακολούθως, ερμήνευσε με δραματικότητα την άρια "suicidio", {Αυτοκτονία}, από την όπερα του Amilcare Ponchielli, "La Gioconda". Φτωχό κορίτσι, η Τζοκόντα, τραγουδά στους δρόμους της Βενετίας για να ζήσει την τυφλή μητέρα της. Αγαπά έναν ευγενή μεταμφιεσμένο σε ψαρά ο οποίος είναι παράφορα ερωτευμένος με μια νεαρά κυρία της τάξης του, που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τον τυραννικό σύζυγό της. Αγνοώντας ο νεαρός "ψαράς" τον κρυφό έρωτα που τρέφει γι αυτόν η Τζοκόντα, δέχεται την πρότασή της να τον φυγαδεύσει με την αγαπημένη του μέσα από τα κανάλια της πόλης των Δόγηδων, που τόσο καλά γνωρίζει. Πράγματι το ζευγάρι καταφέρνει να ξεφύγει, ενώ η ηρωίδα τραγουδώντας τη συνταρακτική της άρια, αυτοκτονεί. Εκμεταλλευόμενη η καλλιτέχνις, τη θαυμάσια χαμηλή τραγουδιστική της περιοχή, μετέδωσε το σπαραγμό της μεγάλης αυτοθυσίας της ηρωίδας, δημιουργώντας μια άκρως συγκινητική και τραγική ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, ακούσαμε την τελευταία άρια, "Io son I umile ancella",από την όπερα σε τέσσερις πράξεις του Francescco Cilea, "Andiana Lecouvreur", βασισμένη στη ζωή της ομώνυμης Γαλλίδας ηθοποιού. Ένας ύμνος στην τέχνη και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν ήταν η άρια αυτή, ερμηνευμένη με εκφραστικότητα.

Τέλεια η συνοδοιπορία και η σύμπνοια των δύο καλλιτεχνών. Η συνοδεία όμως του πιάνου από την Δομνίκη Χάλαρη, εξειδικευμένη στην οπερατική εκμάθηση, υπήρξε ανεκτίμητη και ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης της στη λυρική φιλολογία. Κράτησε την ηχητική ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης φωνής και μουσικού οργάνου σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί αβίαστα η φωνητική έκταση της σοπράνο. Την δεξιοτεχνική της δεινότητα στο πιάνο, η Χάλαρη, μας αποκάλυψε στα δύο απολαυστικά σολιστικά της μέρη, την Ρομάντσα και το Σκερτσίνο του Cilea. Και στις δύο καλλιτέχνιδες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Related Posts with Thumbnails