© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ MEGARON PLUS ΚΑΙ ΤΟ CENTRE POMPIDOU / ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ARMAN

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

«Την περιπέτεια της μεταμόρφωσης» θα ζήσουν οι μικροί φίλοι [5 έως 12 ετών] του Megaron Plus, από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2012, που κι εφέτος συνεργάζεται με το Centre Pompidou του Παρισιού και δίδει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν έναν σημαντικό Γάλλο καλλιτέχνη, ζωγράφο και γλύπτη του 20ου αιώνα και να πειραματιστούν με το έργο του.


Ο Αρμάν γεννήθηκε στη Νίκαια στις 17 Νοεμβρίου του 1928 και πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 22 Οκτωβρίου του 2005. Ο πατέρας του, Antonio Fernandez, Ισπανικής καταγωγής, ήταν αντικέρ και έμπορος επίπλων. Από νωρίς διέγνωσε την κλίση του μοναχογιού του προς την τέχνη και τον ώθησε να την ακολουθήσει. Μετά το Μπακαλορεά σπούδασε στη διακοσμητική Σχολή της Νίκαιας και κατόπιν στη Σχολή του Λούβρου. Ανήκει στο κίνημα του Νεορεαλισμού που κάνει την εμφάνισή του το 1960 και είναι η Γαλλική απάντηση στην Ποπ Αρτ. Ο Αρμάν, εμπνεύστηκε από την καθημερινότητα και είναι από τους πρώτους που χρησιμοποίησε βιομηχανικά υλικά καθώς και χρηστικά αντικείμενα τα οποία τοποθέτησε σε πλαίσια και πέτυχε να αλλάξει τη σχέση μας με τα πράγματα της καθημερινότητας και να τα δούμε, μέσα από την ματιά της τέχνης, μεταμορφωμένα σε αντικείμενα άξια προσοχής.

Να θυμίσουμε ότι Megaron Plus συνεργάζεται με το Centre Pompidou από το 2005 με μεγάλη επιτυχία, όταν ξεκίνησε το εικαστικό παιδικό εργαστήρι με τα έργα των Ματίς και Πικάσο. Στη συνέχεια ήρθε το εντυπωσιακό πρόγραμμα για τα έργα των Κονσταντίν Μπρανκούζι, Μικέλ Ναβάρο, Κλωντ Κουρτκιουίς και Αλεξάντερ Κάλτερ και βέβαια το εργαστήρι για την «Υφή της Διαφάνειας».


Το φετινό εργαστήρι, με την υπογραφή της Odile Fayet, είναι μια μικρογραφία βιομηχανίας παιχνιδιού που προκαλεί τα παιδιά να αναπτύξουν την ευρηματικότητα, τη φαντασία τους και να πειραματιστούν με την ιδέα της «μεταμόρφωσης» των αντικειμένων. Για τούτο έχουν στη διάθεσή τους μία πληθώρα χρηστικών πραγμάτων μέσα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν εκείνα που κατά την κρίση τους προσφέρονται για αποδόμηση ή για ανασύνθεση, προσδίδοντας στα αντικείμενα καινούργια ταυτότητα και ζωή! Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη χαρά τα παιδιά να πετυχαίνουν απίστευτες συνθέσεις αλλά και να διασκεδάζουν, παίζοντας το παιχνίδι της τέχνης.


Υπάρχουν τρεις περιοχές δραστηριοτήτων. Η πρώτη -Κύκλος ζωής του αντικειμένου- στηρίζεται στην πεποίθηση του Αρμάν ότι «η αρχή της συσσώρευσης αλλάζει την οπτική μας για τα πράγματα». Τα παιδιά καλούνται να χωρίσουν τα αντικείμενα σε «οικογένειες»,να τα κατηγοριοποιήσουν και να τα συγκεντρώσουν. Στη Δεύτερη Περιοχή -Το αντικείμενο αποκρυπτογραφείται- «Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί αναγνωρίσιμο κι ωστόσο διαφορετικό» το παιδί θα πρέπει να ανακαλύψει τις αλλαγές και τους τρόπου με τους οποίους ο Αρμάν δούλευε το αντικείμενο. Έχει στη διάθεσή το χειροκίνητες μηχανές κοπής και σφραγίσματος χαρτιού με τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του συνθέσεις. Στην Τρίτη περιοχή -Το αντικείμενο επινοείται ξανά. «Όλοι έχουμε πρόσβαση στη δημιουργία κι εσείς κι εγώ», έλεγε ο Αρμάν. Τα παιδιά με μικρά χρωματιστά κουτιά διαφορετικών μεγεθών μπορούν να φτιάξουν πύργους, λαβυρίνθους, απόρθητα τείχη. Είδαμε τους μικρούς αρχιτέκτονες να φτιάχνουν μία πόλη, τη Νέα Υόρκη και θαυμάσαμε τη δεξιοσύνη τους!

Οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης των Αθηνών, ας μην παραλείψουν να περάσουν από το «Βιομηχανικό Εργαστήρι» του Μεγάρου Μουσικής, ακόμα και χωρίς τα βλαστάρια τους. Θα πάρουν πολύτιμες ιδέες και θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους με τα υπάρχοντα αντικείμενα του σπιτιού τους να δημιουργήσουν το δικό τους εικαστικό κόσμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό με ραντεβού είτε για σχολεία ή για μεμονωμένα άτομα. Το τηλέφωνο του Μεγάρου είναι 2107282333 και η ιστοσελίδα http://www.megaron.gr/.
Related Posts with Thumbnails