© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Λίγες σκέψεις, πριν ξεκινήσει ένα συνέδριο

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ


Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, όπως και άλλες φορές έχουμε επισημάνει, εκτός από την αναβίωση των περίφημων και ιστορικών ιππικών αγώνων της Ζακύνθου, όπου από το 2005 έχει επαναφέρει στην καθημερινότητα του νησιού μας, προσπαθεί παράλληλα, με προγραμματισμό και με μεθοδικότητα, να τεκμηριώσει με επιστημονική έρευνα το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας μας και πάνω εκεί να βασιστεί, έτσι ώστε να μην κάνει κάτι επιπόλαιο και επιδερμικό, όπως συχνά τον τελευταίο καιρό συμβαίνει στον τόπο μας, αλλά να προχωρήσει, στηριγμένη στην αληθινή παράδοση και την ιστορική τεκμηρίωση.

Τα όσα έχει κάνει ήδη μας είναι γνωστά και δεν χρειάζεται η επανάληψή τους. Σημαντικό αυτή τη φορά είναι ένα διεθνές, επιστημονικό συνέδριο, όπου έχει ετοιμάσει και από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις του στο νησί μας.

Δεν θέλω να ασχοληθώ με το πρόγραμμα, γιατί πιστεύω πως το έχετε όλοι διαβάσει από τις τοπικές εφημερίδες ή πως το έχετε ακούσει από τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι η επισήμανση της αξίας αυτής της τριήμερης εκδήλωσης και ο τονισμός των όσων μπορεί να μας προσφέρει.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από την εναρκτήρια εκδήλωση. Είναι μια συναυλία του βενετσιάνικου συγκροτήματος Quartetto Cameristico Veneto, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου. Και το σχήμα και ο τόπος δεν ήταν καθόλου τυχαία επιλογή. Με την πλωτή πόλη, όπου έχει την έδρα του το κουαρτέτο, μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί και κοινές πολιτιστικές επιρροές. Το κυριότερο: η παρουσία της στον δικό μας, τον Ιόνιο χώρο, μας προφύλαξε από την οθωμανική λαίλαπα και εν πολλοίς μας έφερε σε επαφή με τα μεγάλα κινήματα, όπου έζησε η Ευρώπη. Αυτό που σήμερα βιώνουμε, δείχνει ξεκάθαρα την τύχη των νησιών μας.

Ο χώρος τώρα. Ο περικαλλής ναός του Μόλου είναι ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια του λαμπρού πολιτισμού μας. Γκρεμίστηκε από το σεισμό του 1953, αλλά ανακαινίσθηκε σωστά και με μέθοδο. Είναι ένα από τα σπαράγματα του παλιού Τζάντε και μια από τις λίγες γωνιές, που μας θυμίζουν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Τα υπόλοιπα αποτελούν μόνο μια μπετόν κακοφωνία. Ο ιερός αυτός χώρος, επίσης, είναι δεμένος με την μορφή του Αγίου μας, μια και εκεί ήταν κάποτε εφημέριος και τα άμφιά του σώζονται ως σήμερα σε μια κομψή, ξυλόγλυπτη και επιχρυσωμένη καθέδρα. Εκεί, όμως, υπάρχουν και έργα τέχνης σημαντικά, μερικά από τα οποία, όπως ο αγνώστου ζωγράφου Εσταυρωμένος της ζακυνθινής Μεγάλης Παρασκευής και η ικετευτική Mater Dolorosa, είναι μνημεία της ταυτότητάς μας και ενδείξεις της ιδιοσυγκρασίας μας. Τέλος είναι δείγμα του τοπικού μας πολιτισμού η λατρεία του θείου μέσω της τέχνης. Γι’ αυτό και συχνά γίνονται συναυλίες μέσα στους ναούς της Ζακύνθου. Αυτό ακολούθησε πιστά και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, ξεκινώντας το πρώτο της συνέδριο.

Προχωρούμε, τώρα, στην εκδήλωση του πρωινού του Σαββάτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στην μικρή πλατεία Ντίνου Κονόμου, μπρος από το Διοικητήριο, τιμώντας έτσι και την προσφορά του χαλκέντερου ιστοριοδίφη, του τελευταίου της σημαντικής αυτής σχολής, όπου αφιερώνοντας την ζωή του στην έρευνα της τοπικής μας ιστορίας, πρόσφερε πολλά σ’ αυτήν την υπόθεση, αλλά και στην περίπτωση της ζακυνθινής Γκιόστρας, με την οποία σε πολλές εργασίες του ασχολήθηκε. Εκτός από τους ιππότες, τους σμπαντιερατόρους και τους τυμπανιστές της Γκιόστρας της Ζακύνθου, στην παρουσίαση αυτή των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού μας θα λάβουν μέρος ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Λέοντα: «Η Άμοιρη», με τον ομώνυμο χορό και το Μουσικοχορευτικό Σωματείο Μαριών «Το Παραδοσιακό», το οποίο, με την συνοδεία του ταμπουρλονιάκαρου, θα παρουσιάσει το Λεβαντίνικο Συρτό Ζακυνθινό. Δεν πρόκειται για μια φολκλορική επαναφορά, αλλά για μια γνήσια συνέχιση. Θα είναι κάτι το αυθεντικό και το γνήσιο, παρουσιασμένο από τους πιο κατάλληλους συντελεστές. Εδώ, πιστεύω, στηρίζεται και η αξία της εκδήλωσης.

Για τις εργασίες του Συνεδρίου, τέλος, οι οποίες θα αρχίσουν το απόγευμα του Σαββάτου και θα τελειώσουν το μεσημέρι της Κυριακής δεν χρειάζονται λεπτομέρειες. Ένα συνέδριο επιστημόνων είναι συνέδριο και δεν απαιτούνται περισσότερες επεξηγήσεις. Το μόνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως σ’ αυτό δεν κλήθηκαν μόνο ξένοι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι από την πλευρά τους και με τις γνώσεις τους θα εξετάσουν την περίπτωση της Γκιόστρας στον Επτανησιακό χώρο, αλλά θα λάβουν μέρος και πολλοί ντόπιοι ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα ζουν μόνιμα στο νησί, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το εγχώριο δυναμικό και να δοθούν ερείσματα συνέχισης.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα, η παρακινημένη από το Σωματείο “Giostra di Zante”, έχει πολλά προσφέρει, συμπληρώνοντας τα όσα μέχρι στις μέρες μας γνωρίζαμε και τοποθετώντας τους ιππικούς αγώνες της Ζακύνθου στην διάσταση που τους αξίζουν. Είμαστε σίγουροι πως πολλά έχει να προσθέσει και το Συνέδριο, που η Εταιρεία έχει ετοιμάσει. Ας το παρακολουθήσουμε. Έχουμε να μάθουμε πολλά για ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς μας ίσως μας σώσει η ποιότητα.

Related Posts with Thumbnails