Γράφει ο Παύλος Φουρνογεράκης
Το διδακτικό σχολικό έτος έφτασε στο τέλος του και το σχολείο προετοιμάζεται για τη διενέργεια των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Η ανακοίνωση από τη διεύθυνση αναρτήθηκε στην πλαϊνή πλευρά του σιδερένιου γαλάζιου ντουλαπιού που βρίσκεται στη δεξιά μεριά της εισόδου στο γραφείο των μη καπνιζόντων καθηγητών. Είναι χειρόγραφη με κεφαλαία γράμματα κόκκινου χρώματος η οποία φωτοτυπήθηκε και τοιχοκολλήθηκε και σε άλλους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου, ώστε όλοι να λάβουν γνώση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τρίτη 15/5/19.. και ώρα 10.30, συνεδριάζει ο σύλλογος των διδασκόντων, προκειμένου να ασχοληθεί με τα εξής θέματα:
1. Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών
2. Προετοιμασία εξετάσεων
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη
Από τη διεύθυνση
-Θα 'ρθετε αύριο το μεσημέρι να φάμε τα ψάρια που έπιασα με το παραγάδι; Μ’ ερωτά ένας φίλος που γνωρίζει την αδυναμία μου στα θαλασσινά.
-Σ’ ευχαριστώ, αλλά δε θα μπορέσω, γιατί συνεδριάζει ο σύλλογος των καθηγητών και δεν ξέρω τι ώρα θα ξοφλήσουμε. Να το κανονίσουμε άλλη μέρα, να το απολαύσουμε.
-Φαντάζομαι ότι θα συζητάτε σημαντικά πράγματα εκεί, όλοι μορφωμένοι!
-Εξαρτάται…. Το γεγονός ότι είμαστε πτυχιούχοι πανεπιστημίων και μάλιστα μερικοί και με μεταπτυχιακές σπουδές δε σημαίνει ότι είμαστε μορφωμένοι. Γνώσεις έχουμε λίγο πολύ ….. της επιστήμης μας.
Από το πρωί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους καθηγητές. Πρέπει όταν αρχίσει η συνεδρίαση να είναι όλα έτοιμα. Να έχει γίνει άθροισμα των απουσιών, να έχουν υπολογιστεί οι δικαιολογημένες και οι αδικαιολόγητες και να έχει κατατεθεί η βαθμολογία. Οι μαθητές είναι μερικές εκατοντάδες και οι καθηγητές μερικές ντουζίνες.
Η αίθουσα που συνήθως συνεδριάζει ο σύλλογος έχει ένα μεγάλο τραπέζι με καρέκλες και γύρω- γύρω γραφεία και ντουλάπες με βιβλία κι έγγραφα του σχολείου. Οι καρέκλες δεν επαρκούν και γι αυτό κουβαλούν και άλλες από τις αίθουσες διδασκαλίας που τις τοποθετούν πολύ κοντά τη μία στην άλλη. Ο χώρος είναι μικρός γι αυτό ορισμένοι μένουν όρθιοι στην είσοδο, ενώ άλλοι περιφέρονται στο διάδρομο.
Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική γιατί έχει αρχίσει η πρώιμη ζέστη του Μάη. Τα παράθυρα είναι κλειστά για να εξασφαλιστεί το απόρρητο των συνεδριάσεων. Ο συνωστισμός και οι οσμές της αναπνοής, της εφίδρωσης και των αρωμάτων ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα ορισμένων που φτερνίζονται και αναζητούν τα χαρτομάντιλά τους. Ευτυχώς τηρείται απαρέγκλιτα η απαγόρευση του καπνίσματος.
-Θέλετε να συνεδριάσουμε στη διπλανή αίθουσα των φυσικών επιστημών; ερωτά το σύλλογο ο διευθυντής, όταν προσερχόμενος στη θέση του δυσκολεύεται να την προσεγγίσει.
-Ο στρατηγός δε ρωτά τους στρατιώτες, διατάσσει! Παρεμβαίνει ο καθηγητής κ. Νομικός που κάπως έτσι αντιλαμβάνεται τη σχέση της διεύθυνσης με τους συναδέλφους διδάσκοντες καθηγητές.
Η αμηχανία κι ο εκνευρισμός από αυτό το άκουσμα των λόγων ενός συναδέλφου που έχει φιλοδοξίες για ηγετικές θέσεις είναι έκδηλη στα πρόσωπα των καθηγητών. Ο διευθυντής δεν απαντά, είναι ήπιων τόνων και σπανίως εκφράζει την άποψή του, γιατί πιστεύει στη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Εκθέτει τα προς συζήτηση θέματα και αναμένει τη ζύμωση που θα ακολουθήσει από τις τοποθετήσεις των μελών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία.
-Πού να πηγαίνουμε τώρα, μουρμουρίζει βαρύθυμα η Θεολόγος.
Οι υπόλοιποι σιώπησαν…… στ' αυτιά τους αντηχούσαν ακόμα τα αυταρχικά λόγια του κ. Νομικού. Τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε στον ίδιο χώρο με ανοιχτούς τους δύο ανεμιστήρες που κρέμονται από την οροφή.
Η πρακτικογράφος κάθισε σε περίοπτη θέση, έβγαλε το καπάκι από το στυλό της, άνοιξε τις κεραίες της, πανέτοιμη να καταγράψει τις τοποθετήσεις των συναδέλφων. Το μεγάλο τραπέζι και τα γραφεία είναι γεμάτα από τις καρτέλες των μαθητών και τα βιβλία απουσιών. Ορισμένοι υπεύθυνοι τμημάτων κάνουν τον τελικό έλεγχο γι αυτό και διευθυντής προτιμά να αρχίσει τη συζήτηση του δεύτερου θέματος.
-Συνάδελφοι, πρέπει να προσέξουμε το θέμα των εξετάσεων… Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι επιτηρήσεις των μαθητών, ώστε να εξασφαλίζεται ηρεμία και να αποφεύγονται οι αντιγραφές.
-Συγγνώμη, διέκοψε μια νέα και άπειρη φιλόλογος, αν μας ζητήσουν να πάνε τουαλέτα τι θα κάνουμε;
-Αυτό είναι σοβαρό θέμα, απάντησε ο υποδιευθυντής. Ορισμένοι μαθητές εκμεταλλεύονται το γεγονός και πηγαίνουν δύο και τρεις φορές και υποψιάζομαι ότι χρησιμοποιούν τις σημειώσεις τους.
-Να πούμε στον επιστάτη να φροντίζει για χαρτί τουαλέτας, μπορεί να μολυνθούν τα παιδιά, παρενέβη καθηγήτρια των καλλιτεχνικών, που δεν παρακολουθούσε προσεκτικά τη συζήτηση και κατάγεται από φτωχή ορεινή περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.
-Να συνοδεύει κάποιος καθηγητής και να ελέγχει τις τουαλέτες, πρότεινε η υποδιευθύντρια του σχολείου.
-Σωστό, και αν δεν υπάρχει χαρτί να ειδοποιεί τον επιστάτη….
Τα διακριτικά γέλια έγιναν τρανταχτά κακαρίσματα και γιουχαϊσματα κι ένας αέρας ευθυμίας φύσηξε, από τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της συναδέλφου.
-Να απαγορεύσουμε τελείως το κατούρημα, ο νόμος δεν το αναφέρει πουθενά, ακούστηκε από τη νευρική φωνή του κ. Νομικού, ο οποίος δε σήκωνε αστεία την ώρα της δουλειάς, και έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην τήρηση των νόμων.
-Δεν έχουμε το δικαίωμα, είναι φυσική ανάγκη και δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε, αντέτεινε μεσήλικας μαθηματικός.
Εν τω μεταξύ ο κ. Νομικός ανοίγει την τσάντα βγάζει τους νόμους που αφορούν στις εξετάσεις και ψάχνει μανιωδώς να βρει κάτι που θα ισχυροποιεί την άποψή του.
-Τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν για κατούρημα, αν όμως θέλουν το χοντρό τους; Ρώτησε συνάδελφος που ήθελε να γελοιοποιήσει όλη τη συζήτηση.
-Τότε να το συζητήσουμε, απάντησε ένας άλλος.
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια της Βιολογίας ζήτησε το λόγο από το διευθυντή για να περιγράψει με αναλυτικό τρόπο, όπως το συνηθίζει, το ουροποιητικό σύστημα. Πώς συγκεντρώνονται τα ούρα στην ουροδόχο κύστη, πώς όταν γεμίσει, πιέζει κι επηρεάζει το νευρικό σύστημα και δημιουργεί εκνευρισμό. Επεσήμανε μάλιστα ότι η πρωινή στύση των ανδρών προέρχεται από τη βραδινή συγκέντρωση ούρων προς απαγοήτευση βέβαια του ανδρικού πληθυσμού.
Ελαφρύς κνησμός στην περιγενετική χώρα υποχρέωσε ορισμένους να οδηγήσουν το δεξί τους χέρι κάτω από το γραφείο για πρόσκαιρη ανακούφιση Πηγαδάκια από καθηγητές συζητούσαν το θέμα ενώ ο κ. Νομικός πήγε στη γραμματεία κι έψαχνε άλλους φακέλους γιατί οι δικοί του ήταν ανεπαρκείς.
-Συνάδελφοι να προχωρήσει η συνεδρίαση, ύψωσε τη φωνή του ο διευθυντής.
-Ο παπάς όταν λειτουργεί ποτέ δεν πηγαίνει για κατούρημα και στα δικά μας χρόνια απαγορευόταν αυστηρώς. Το ίδιο πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς, επέμενε ο κ. Νομικός αφού δε βρήκε τίποτε στα επίσημα έγγραφα που να εμποδίζει τη σωματική ανάγκη στη διάρκεια των εξετάσεων.
-Δεν υπάρχει απαγόρευση στους κληρικούς, πετάχτηκε ο θεολόγος, όταν θελήσουν συμβαίνει και αυτό.
-Εγώ θυμάμαι ότι είχα πάει μερικές φορές, απάντησε η πρακτικογράφος υψώνοντας το χέρι της.
-Κι εγώ το ίδιο και μάλιστα θυμάμαι ότι είχα και διάρροιες από το άγχος.
-Εγώ είχα αποκτήσει συχνουρία από την προετοιμασία.. Θυμάστε, τότε δίναμε εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο στο τέλος του καλοκαιριού, και πηγαίναμε στην Αθήνα για φροντιστήριο. Έμενα λοιπόν σε μια θεία μου, σε διαμέρισμα, και για να κάνω διάλειμμα πήγαινα στην τουαλέτα για κατούρημα. Απόκτησα το σύνδρομο της συχνουρίας για χρόνια…
Μόλις τελείωσε την αγόρευσή του ο φιλόλογος κατευθύνθηκε προς την τουαλέτα αφού πρώτα μπήκε στη γραμματεία όπου βρίσκεται η κλειδοθήκη του σχολείου για να πάρει το κλειδί της τουαλέτας των ανδρών. Το κλειδί έλλειπε από τη θέση του και η κ. Ρούλα τον πληροφόρησε ότι προηγήθηκε ο κ. Στραβόχειλος. Η κ. Ρούλα υπέθεσε ότι ευθύνονται τα γλυκά που κέρασε το πρωί ένας γονιός. Από την εμπειρία της δεν μπορούσε να εξηγήσει, διαφορετικά, τη μεγάλη σημερινή προσέλευση ούτε και το σκοπό της. Άλλες φορές διέκρινε από την ταχύτητα και τον τρόπο του βαδίσματος, τους μορφασμούς, ή το χρόνο παραμονής ποια ανάγκη τους ικανοποιούσαν. Δεν ήταν βέβαια στα ενδιαφέροντά της, αλλά η θέση της κλειδοθήκης, ακριβώς απέναντι από το γραφείο της, την υποχρέωνε σε ακούσια καταγραφή.
Στη γραμματεία μπήκαν γι΄ άλλο λόγο και δύο μαθηματικοί εξοργισμένοι για το θέμα της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του συλλόγου, οι οποίοι καυτηρίαζαν την αυταρχική ιδεολογία και συμπεριφορά του κ Νομικού που θέλει πάντα να ενεργεί νομότυπα.
-Η αυστηρή τήρηση των νόμων οδηγεί σε αδικίες και δείχνει χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, διατύπωσε με ανάλογο χρωματισμό της φωνής του έτερος φιλόλογος καθώς έμπαινε κι αυτός στη γραμματεία ανάβοντας το τσιγάρο του. Στο σύλλογο είχαν αρχίσει να συζητούν το χαρακτηρισμό της φοίτησης κι εκεί ο κ. Νομικός μπορούσε να παίξει το ρόλο του βασιζόμενος σε συγκεκριμένη νομοθεσία.
Στις γυναικείες τουαλέτες υπήρχε ουρά και κατά την αναμονή συνεχιζόταν η συζήτηση για την πρόταση απαγόρευσης.
-Είναι απαράδεκτος, ούτε χούντα να είχαμε!
-Πρέπει να αντιδράσουμε, να μη μπει καν σε ψηφοφορία είναι γελοία πράγματα αυτά.
Εν τω μεταξύ καθηγητής της πληροφορικής συνδέθηκε με το διαδίκτυο, πληκτρολόγησε τη λέξη κατούρημα και αναζήτησε πληροφορίες. Στο δεύτερο δικτυακό τόπο πρόβαλε στην οθόνη μικρό βίντεο με δυο δεκαπεντάρηδες σε μια παραλία να κατουρούν και στη συνέχεια να μετρούν το βεληνεκές στη ζεστή και ξερή άμμο. Το μικρό βίντεο προβλήθηκε αρχικά στους πιο κοντινούς και στη συνέχεια υπό τα μειδιάματα των περισσοτέρων κατέληξε στον κ. Νομικό ο οποίος ως καθηγητής της φυσικής έσπευσε να υπολογίσει την απόσταση βολής των ούρων βασιζόμενος στην ταχύτητα και το χρόνο. Η διαπίστωση των μεγάλων δυνάμεων που κρύβουν μέσα τους οι έφηβοι μελαγχόλησε τον κ. Νομικό όταν αναλογίστηκε την τωρινή του βιολογική ώριμη αδυναμία, του έκοψε τα φτερά της έπαρσης και τον οδήγησε στην έξοδο και στην παρηγοριά του καπνού του.
Στη συνεδρίαση εισήλθε, εν τω μεταξύ, και ο συνάδελφος της πληροφορικής κ. Καπάρας,, ο οποίος βρισκόταν σε διπλανό γραφείο απασχολημένος με τους υπολογιστές και κρυφακούγοντας τα διαδραματιζόμενα στο σύλλογο. Σπανίως παρευρίσκεται σε ολόκληρη τη συνεδρίαση γιατί είναι νευρικός, εριστικός, δύσκολος στην επικοινωνία του με τους άλλους παρόλο που ισχυρίζεται ότι διάγει συνεχώς βελτιούμενος, γιατί είναι μόνιμος φοιτητής διεθνούς «Πανεπιστημίου» που έχει παράρτημα στο νησί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο κ. Καπάρας ομοϊδεάτης του κ. Νομικού, υποστήριξε ότι αυτός δεν επιτρέπει στους μαθητές την ώρα του μαθήματος, πόσο μάλλον την ώρα των εξετάσεων, να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Επέμενε μάλιστα ότι οι μαθητές που αντιδρούν στη απαγόρευση θα πρέπει να αποβάλλονται από το μάθημα και να παίρνουν απουσία.
Ο διευθυντής αποφάσισε να δώσει τέλος στη συζήτηση, χωρίς να θέσει τις προτάσεις σε ψηφοφορία, αλλά επέστησε την προσοχή των επιτηρητών και εισήγαγε ένα νέο θεσμό, τους διαδρομιστές (-κατουρολόγους) καθηγητές που θα έχουν την εποπτεία των εξεταζομένων που πηγαίνουν τουαλέτα, ώστε να μην παραμένουν πολύ χρόνο και να μην έχουν μαζί τους σημειώσεις με την εξεταζόμενη ύλη.