© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Επιμένοντας πνευματικά…

Της Κατερίνας Δεμέτη

Τα Πρακτικά της Ημερίδας, που πραγματοποίησε στο Λόφο του Στράνη, στις 27 Αυγούστου 2010, ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ», για να τιμήσει το μεγάλο Ποιητή και να ευαισθητοποιήσει τους Ζακυνθινούς στις προσπάθειές του να κατασκευαστεί η οικία του σε οικόπεδο του Δήμου Ζακυνθίων, εκεί που προσεισμικά βρισκόταν το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δημοσιεύτηκαν σε μια καλαίσθητη και σεμνή έκδοση.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο ότι παράγει αθόρυβα εκπαιδευτικό έργο μεγάλης πολιτιστικής αξίας για τον τόπο μας, αλλά και ότι βρίσκεται ενεργά ευαισθητοποιημένο σε κάθε προσπάθεια που τον προάγει πνευματικά.

Στη έκδοση περιλαμβάνεται ο Χαιρετισμός του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νίκου Λαλώτη και οι ομιλίες της κ. Φανής Καζαντζή: «Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά: Ο μαγικός λόγος του Foscolo», του κ. Γεράσιμου Γ. Ζώρα: «Σολωμού – Foscolo, Ποιητικός διάλογος» και του κ. Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή: «Ugo Foscolo: Η εποχή».

Επίσης σ’ ένα μικρό ένθετο καταχωρούνται και δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο, που κυκλοφόρησαν τις ημέρες εκείνες και αφορούσαν στην εκδήλωση.

Ειδικότερα τα άρθρα του Νίκου Λαλώτη: «Το οφειλόμενο χρέος», του Διονύση Σέρρα: «Για του Φώσκολου το σπίτι» (ποίημα), του π. Παναγιώτη Καποδίστρια: «Στεγάζοντας την ανεστιότητα του Ούγου Φώσκολου», του Σπύρου Κοριατόπουλου: «Υπάρχει ελπίς…» και του Διονύση Φλεμοτόμου: «Ο Ούγος Φώσκολος και το φιλιόκβε».

Τα Πρακτικά θα διανεμηθούν δωρεάν σε Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, πνευματικά Ιδρύματα, φορείς, άτομα που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ανέγερσης της Οικίας του Ποιητή και σε όσους θέλουν απλώς να διαβάσουν τις ανακοινώσεις, της μαγικής βραδιάς, που ζήσαμε στις 27 Αυγούστου, στο Λόφο του Στράνη.

Το πρώτο βότσαλο στη λίμνη έχει πέσει, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ» αποδεικνύει ότι ο κυματισμός που δημιουργεί δεν μπορεί παρά ν’ αρχίσει να συμπαρασύρει και άλλους.

Ελπίζουμε μόνο το κύμα να φτάσει και στ’ αυτιά των καθ’ ύλην αρμόδιων…
Related Posts with Thumbnails