© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Μια συζήτηση του Κώστα Αξελού με τον Διονύση Φλεμοτόμο)

O KΩΣTAΣ AΞEΛOΣ γεννήθηκε στην Aθήνα το 1924 και πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου 2010. Φοίτησε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Kατά την Kατοχή πήρε μέρος στην Eθνική Aντίσταση και στη συνέχεια στον εμφύλιο ως οργανωτής, δημοσιογράφος και θεωρητικός του κομμουνιστικού κινήματος. Για την δράση του καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

Tο 1945 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη και δίδαξε ως υφηγητής (1962-1973). Θεωρείται ένας από τους μεγάλους σύγχρονους φιλοσόφους και το έργο του έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες.

Η τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ήταν τον Μάρτιο του 2009, όταν αναγορεύθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε από τον μεγάλο Φιλόσοφο στον Ζακύνθιο ποιητή ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟ (Ζάκυνθος, 7 Αυγούστου 1990) και μεταδόθηκε από το ιδιωτικό ραδιόφωνο ΕΡΖ του νησιού. Δημοσιεύτηκε απομαγνητοφωνημένη στο λογοτεχνικό Περιοδικό του Διονύση Βίτσου Περίπλους 27 (1990) 129-133. Παρακάτω μεταφέρεται σκαναρισμένη από το Περιοδικό ως ελάχιστη συμβολή στον θάνατό του. Οι σελίδες μεγεθύνονται.

1 σχόλιο:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

αποδομητική η σκέψη του Αξελού, και μέσα σε λίγες σελίδες.. μεταδίδει με πολύ άνεση μια λογική παιχνιδιού

Related Posts with Thumbnails