© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Σύντομος αφορισμός περί της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας

Γράφει ο συνθέτης Νίκος Γράψας
Αν εξαιρέσει κανείς τους συναισθηματικούς δεσμούς με τα παραδοσιακά μουσικά πεδία ή τις επιλογές που βασίζονται σε αισθητικές προτιμήσεις, το σύνολο της μουσικής δημιουργίας, ιστορικής και σύγχρονης, στο σημερινό τοπίο του ελληνικού πολιτισμού, αποτελεί πολιτισμική αξία σημαντικού μεγέθους και απόσταγμα ανθρώπινης εμπειρίας παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε και κάθε εκφρασμένη ανθρώπινη τέχνη, που καλό θα ήταν να τύχει ανάλογης καταξίωσης μέσα από καταγραφές, μελέτες, ανιδιοτελή προβολή και χρήση.
Η μονομερής προβολή ενός τμήματος του μουσικού πολιτισμού για ιδεολογικούς λόγους, κυρίως, ή εμπορικούς ακυρώνει την ίδια τη δυναμική του συνόλου του πνευματικού έργου μιας εθνότητας ή μιας κοινωνικής ομάδας, και στρέφει προς αβέβαιες κατευθύνσεις τις νέες δραστηριότητες, καταργώντας, στην ουσία, θετικά πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που εκφράζουν τη βούληση των δημιουργών-αποδεκτών του πολιτισμού, αντικαθιστώντας τα «εκ των άνω» με ένα αξιακό σύστημα οικονομισμού και πλαστής αποδοχής.

Ζάκυνθος 2008

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία μας τα λέει ο κύριος Συνθέτης, αλλά ποιος ακούει πια;

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μέσα σ αυτή την κακόγουστη χαοτική υποβάθμιση που ζούμε είναι καλό ν ακούγονται φωνές που ν αρθρώνουν Λόγο, ώστε κάπου κάτι καλό ν αφυπνιστεί.Λίγες είναι σ όλους του χώρους αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Μέσα σε δυο παραγράφους ο σπουδαίος Νίκος Γράψας τα λέει όλα:
- Ναι στις καταγραφές και μελέτες του μουσικού μας πολιτισμού, ο οποίος έχει ανάγκη από ανιδιοτελή προβολή και χρήση κι όχι η μουσική στην υπηρεσία του εγώ μας, όπως συνήθως συμβαίνει.
- Όχι στη μονομερή προβολή ενός τμήματος του μουσικού πολιτισμού για ιδεολογικούς λόγους, κυρίως, ή εμπορικούς. Έχουμε υποφέρει από τα κάθε λογής ιδεολογήματα. Ανοιχτοσύνη χρειαζόμαστε και - επιτέλους - σοβαρότητα. Να ξέρουμε τι καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Related Posts with Thumbnails