© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Απόστολου Θηβαίου: ΡΟΛΑΝΔΟΣ (ποίημα)


Ο Ρολάνδος, ο ιππότης είναι μια ιστορία που λένε στα παιδιά. Πρόκειται για μυθεύματα, ωραίες, βραδινές ιστορίες. Με πρίγκηπες έκτπωτους, με έρωτες, με σπαθιά και την κάθαρση στη χαραυγή. Ο Ρολάνδος έχασε εκείνη που αγαπούσε. Και έκτοτε εγκατέλειψε το βασίλειό του. Μια όμορφη χώρα σε εκείνη την περιοχή που σήμερα την ονομάζουμε Καππαδοκία. Τα εύκρατα χώματα ποτέ δεν θα τα δει ο Ρολάνδος. Μήτε την αγορά και τους ανθρώπους της, τα νεαρά αγόρια που πασχίζουν να του μοιάσουν στις ξέγνοιαστες ιππομαχίες τους. Ο Ρολάνδος μια άλλη πολιτεία, πέτρινη στα βάθη του κάμπου. Βαδίζει νύχτες ατέλειωτες, φορτωμένος χιόνια και σκληρούς, μαύρους ήλιους. Εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο. Από την Ανδαλουσία ως την Προποντίδα . Ο Ρολάνδος πελώριος, σκιά πάνω στα σύνορα, ο Ρολάνδος στους ακραίους σταθμούς με το μαρτύριο της περιήγησης, ως μες στα βάθη όλων των κόσμων. Ο Ρολάνδος με τη ματωμένη καρδιά και την χαμένη κλειδοθήκη, ο Ρολάνδος γηραιότερος από όλες τις σκιές, ένας ξεχασμένος θρύλος από την Ανδαλουσία ώς την Προποντίδα. Είναι μονάχα μια ιστορία που λένε στα παιδιά.

Καμιά δεν σώθηκε προσωπογραφία του Ρολάνδου. Την όψη του ποτέ δεν θα πλάσουμε. Και όμως, μες σε κάθε δωμάτιο, πριν από κάθε νύχτα, πίσω από όλα τα μάτια ο Ρολάνδος στέκει ευτυχισμένος κοντά στο παράθυρο. Ο Ρολάνδος μες στη δροσιά της μοναξιάς του. Μορφή τρελή, καρφωμένη στην καρδιά ο Ρολάνδος, ψηλά στα σταχτιά χώματα ο Ρολάνδος, κοντά στους κεραυνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails