© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μητροπολίτου Τορόντο Σωτηρίου: ΤΟΠΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Η Γέννηση τού Χριστού, δια χειρός Duccio di Buoninsegna 
Η σημερινή κοινωνία μοιάζει πολύ με την κοινωνία της εποχής του Χριστού. Φτώχεια και αβεβαιότης σε όλο τον κόσμο. Οι δυνατοί κυριαρχούν και οι αδύνατοι υποφέρουν. Τρομοκράτες και πειρατές σκορπίζουν παντού τον τρόμο και τον θάνατο. Η οικονομική κρίση μαστίζει την ανθρωπότητα. Μέσα σ’αυτή την θλιβερή κατάσταση ζητάει και ο Χριστός τόπο στο κατάλυμα. 

Μα ζεί ο Χριστός σαν άνθρωπος στην σημερινή κοινωνία; Ναι. Ζει στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου. Έτσι δεν είπε; «Αν κάνετε καλό σ’ένα από τα ελάχιστα αδέλφια μου, σε μένα το κάνετε», είπε ο Χριστός. Συνεπώς με αυτή την έννοια ο κάθε άνθρωπος είναι ένας μικρός Χριστός. Δεν είναι ο κάθε άνθρωπος μία ζωντανή εικόνα του Χριστού;

Ο μικρός Αλέξανδρος, που αρρώστησε στην Αθήνα και δεν είχε τρόπο να ταξιδέψει στον Καναδά, για να φροντίσει τη θεραπεία του, ήταν ένας μικρός Χριστός που ζητούσε κατάλυμα στη σημερινή κοινωνία. Οι σημερινοί Χριστιανοί ανταποκρίθηκαν στην φωνή του Χριστού για κατάλυμα και βρέθηκαν τα χρήματα και ο μικρός Αλέξανδρος γύρισε στο Τορόντο. Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι οι οποίοι ασχημόνησαν. Συκοφάντησαν. Κατέκριναν. Προσπάθησαν οι ίδιοι να καρπωθούν οφέλη. Δυστυχώς συνέβησαν και αυτά. Δεν θα τους κρίνομε εμείς. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να μετανοήσουν. Αν δεν το κάνουν σ’αυτή τη ζωή, θα λογαριασθούν με τον Χριστό στη Δευτέρα του Παρουσία και στη δικαία κρίση. Τότε θα είναι πολύ αργά γι’αυτούς. Ευχόμαστε να μην αμελήσουν την μετάνοιά τους και να μην φθάσουν στο σημείο αυτό να δώσουν λογαριασμό στον Χριστό στη δικαία κρίση.

Κατάλυμα σαν τον Χριστό, στη σημερινή κοινωνία ζητάει και ο ηλικιωμένος. Αυτός που είχε βρει κατάλυμα και ανάπαυση και περιποίηση και χαρά και ευτυχία στο Γηροκομείο. Αλλά τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης το Γηροκομείο κλείνει. Πού θα βρει κατάλυμα ο ηλικιωμένος;

Κατάλυμα ζητάει και ο νέος που ξόδεψε τα νειάτα του στις σπουδές και πήρε το πτυχίο του αλλά δεν βρίσκει δουλειά. Φεύγει από την πατρίδα του, που τόσο την αγάπησε, για να βρει κατάλυμα στα ξένα.

Κατάλυμα ζητούν και  ο πατέρας και η μάνα που έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Ποιος θα τους ανοίξει την πόρτα; Ποιος θα τους δώσει δουλειά; Ποιος θα τους δώσει μια κούπα ζεστή σούπα. Ένα ρούχο να σκεπάσουν το κορμί τους; Μιά τρώγλη να βολευτούν, αφού δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους πέταξαν στο δρόμο;

Κατάλυμα ζητάει και ο νέος, που πιάστηκε στα δίκτυα των ναρκοεμπόρων. Κατάλυμα ζητάει και η κόρη, που αναγκάστηκε να βγει στους δρόμους και να πουλάει τον εαυτό της για ένα κομμάτι ψωμί.

Υπάρχει κατάλυμα στην σημερινή εποχή; Ποιο είναι αυτό το κατάλυμα; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Ποιος είναι ο διαχειριστής του;

Κατάλυμα είναι η γη με όλα της τα αγαθά. Ιδιοκτήτης ο Θεός. Ο Δημιουργός της και Δημιουργός του σύμπαντος. Διαχειριστές του καταλύματος, εσύ και γώ. Και προπαντός οι δυνατοί της γης.

Αν οι διαχειριστές του καταλύματος κάνουμε καλή δουλειά, κανείς δεν θα πεινά. Κανείς δεν θα είναι στον δρόμο. Κανείς δεν θα υποφέρει. Υπάρχει τόπος στο κατάλυμα για όλους, αν η διαχείριση είναι σωστή.

Τα πράγματα αποδεικνύουν πως σήμερα δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. Γι’ αυτό είμαστε σ’αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Γι’αυτό υπάρχουν άνεργοι. Γι’αυτό υπάρχουν πεινασμένοι. Γι’ αυτό υπάρχουν άστεγοι. Γι’αυτό υποφέρουν τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας.

Μέσα σ’αυτή την κακοδιαχείριση γίνεται μεγάλος χαλασμός. Μικροί και μεγάλοι υποφέρουν. Γίνονται τα πάνω, κάτω. Πλούσιοι γίνονται φτωχοί και φτωχοί, πλούσιοι. Πάνω απ’όλα, οι άνθρωποι χάνουν τον ηθικό τους, τον πνευματικό τους προσανατολισμό. Και όσο αυτό γίνεται, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Σήμερα η ανθρωπότης, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, χρειάζεται τον Χριστό. Χρειάζεται τον Χριστό να φωνάξει. Σταματήστε. Σταματήστε την αισχροκέρδια. Μην αλληλοτρώγεστε. Έχει αγαθά η γη για όλους. Μην τα καρπώνεστε μόνο οι ολίγοι. Δεν θα τα πάρετε μαζί σας. Διορθωθείτε πριν ακούσετε την φοβερή ετυμηγορία. «Ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν».

Χριστιανέ μου, όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι. Γιόρτασε την Γέννηση του Χριστού μας με όλη την ψυχή σου. Άνοιξε την ψυχή σου και δώσ’ Του κατάλυμα. Θα σου φέρει χαρά, ειρήνη, ευτυχία. Τον αναγνωρίζεις; Είναι Αυτός που ήταν και είναι Θεός και έγινε άνθρωπος. Είναι αυτός που είναι Κύριος της ζωής και του θανάτου. Είναι αυτός που είναι ο μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου. Είναι αυτός που θα έλθει να κρίνει ζώντες και νεκρούς. Είναι όμως και ο σημερινός άνθρωπος που υποφέρει. Άνοιξε και σ’αυτόν την καρδιά σου. Άπλωσε το χέρι σου και βοήθησέ τον. Καλά Χριστούγεννα ευλογημένοι μου Χριστιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails