© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΤΟΥ ΣΥΜΟΥΡ ΜΠΑΡΑΜΠ, ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ


Κυριακή πρωί, στις 4-11-12, παρακολουθήσαμε στη γεμάτη από παιδόκοσμο αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  την υπό τον τίτλο  «Η Κοκκινοσκουφίτσα», μονόπρακτη Όπερα για παιδιά  του Αμερικανού συνθέτη Σύμουρ Μπάραμπ  [1921-] και βέβαια η αίσθηση ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνη της επίσημης πρεμιέρας, αφού τώρα οι αποδέκτες ήσαν οι τρυφερές υπάρξεις. 

Το έργο γράφτηκε το 1962 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη στις 13 Οκτωβρίου  1963 με επιτυχία, είναι δε η πρώτη Όπερα Αμερικανού συνθέτη που παίχτηκε στην Κίνα το 1981.

Εμπνευσμένη η Όπερα από το πασίγνωστο ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περώ, στα χέρια του συνθέτη -ο οποίος έγραψε και το λιμπρέτο- παραλλάσσεται με μικρές διαφοροποιήσεις και απλά ευρήματα, ενώ οι ρόλοι Μαμάς / Γιαγιάς ερμηνεύονται από την ίδια μονωδό όπως και οι ρόλοι Λύκου / Ξυλοκόπου από τον ίδιο ερμηνευτή.

Ο κακός Λύκος έχει μια αδυναμία. Στο άκουσμα και μόνο των λέξεων γλυκά, σορόπια κλπ. χάνει την δύναμή του και σωριάζεται στη γη σφαδάζοντας από πόνους στην κοιλιά  και το στομάχι. Επίσης η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα, το αθώο και ανήμπορο πλάσμα του παραμυθιού, εδώ παρουσιάζεται ως ένα έξυπνο, δυναμικό κορίτσι, που αντιλαμβάνεται  τις αδυναμίες του Λύκου και τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Κάθε φορά που κινδυνεύει η ίδια και η  Γιαγιά της,  φωνάζει τις απαγορευμένες για τον διώκτη της λέξεις και όχι μόνο γλιτώνει από τον ισχυρό και κακό Λύκο, αλλά στο τέλος τον εξοντώνει με τη συνδρομή του Ξυλοκόπου.

Τα παιδιά, που με τις αξιοθαύμαστες κεραίες τους, έχουν ασύνειδα  αντιληφθεί ότι η κτηνωδία του κακού, που συμβολίζει ο Λύκος, αντιμετωπίζεται μόνο με την δύναμη της γνώσης και του μυαλού. Απαλλαγμένα από το φόβο, σε μια απόλυτη μέθεξη, υποδεικνύουν    στις δύσκολες στιγμές την ηρωίδα, να επιστρατεύσει τις «μαγικές» λέξεις, που θα αχρηστεύσουν τον κακό Λύκο.

Το παραμύθι της Όπερας εκτυλίσσεται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό φιλοτεχνημένο από την Ελένη Μανωλοπούλου. Την ευχάριστη, ονειρική διάθεση συμπληρώνουν  τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί τού Αλέκου Αναστασίου. Η Ζωή Χαζηαντωνίου κίνησε ευέλικτα πάνω στη σκηνή τους ήρωες του έργου. Ο Μαέστρος,  με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της Λυρικής, ανέδειξε το έργο και συνέβαλε στις ωραίες ερμηνείες  των μονωδών. Τραγουδιστές και Μουσικοί στάθηκαν επάξια στους ρόλους τους και δημιούργησαν μια ενδιαφέρουσα παράσταση.

Με μια έξυπνη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Καρατζάς δίδει στα παιδιά το γνωστό τους μύθο, αλλά και αποκαλύπτει το μηχανισμό τού στησίματος της Όπερας. Οι τραγουδιστές μακιγιάρονται και ντύνονται μπροστά τους,  σχολιάζουν το παραμύθι, διαμορφώνουν το σκηνικό, μεταφέρουν αντικείμενα χωρίς ποτέ να αποποιούνται  την ταυτότητα του ρόλου τους. Ένα παιγνίδι που απολαμβάνουν τα παιδιά, αντιδρούν ανάλογα και συμμετέχουν. Παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι η Κοκκινοσκουφίτσα, παρασυρμένη από τις ομορφιές του δάσους, ξεχνά τις συμβουλές της Μητέρας της  και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της με το να παίζει μόνη της στην ερημιά, να μαζεύει φράουλες και λουλούδια και να εμπιστεύεται αγνώστους, όπως ο Λύκος, που,  όχι μόνο τού αποκαλύπτει πού πάει, αλλά και το σκοπό της επίσκεψής της στη Γιαγιά της, θέτοντας κι εκείνη σε κίνδυνο. Τέλος η Κοκκινοσκουφίτσα, αν και καταφέρνει να νικήσει τον κακό Λύκο, αισθάνεται το λάθος της και υπόσχεται να είναι υπάκουη γιατί «το πάθημα τής έγινε μάθημα»! 

Σημ. Ώς  το τέλος Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία οι μικροί φίλοι της Όπερας να παρακολουθήσουν την ιστορία  της Κοκκινοσκουφίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails