© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πλούσιο το Πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (KOA)

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη Συνέντευξη  Τύπου, που παραχώρησε στον Γαλαξία του Hilton Αθηνών -Χορηγού της Κρατικής μας Ορχήστρας- ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος, ανταποκρινόμενος με εξαιρετική επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντά του,  διανύει τη δεύτερη δημιουργική  χρονιά της θητείας του. Ήταν  μια συνέντευξη «Ελπίδας», στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, για τούτο θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους επισκέπτες των «Παραθεμάτων Λόγου» για όσα ενδιαφέροντα ακούσαμε και να τους κάνουμε κοινωνούς της αισιοδοξίας που αποκομίσαμε από τη μεγάλη πνευματική προσφορά της Κρατικής μας Ορχήστρας. 

Φαίνεται ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής (βλ. διπλανή φωτό) δεν πτοείται από τις δυσκολίες και συνεχίζει τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς με το ίδιο πάθος και πείσμα στη δραματουργική συνοχή του προγράμματος της ΚΟΑ, στο εκπαιδευτικό έργο της, στις εκτός έδρας εξορμήσεις της και στις ποικίλες συνεργασίες με άλλους φορείς, όπως με το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που θα μεταδίδει απ’ ευθείας τις συναυλίες της, αρχής γενομένης από την εναρκτήρια συναυλία της 5ης Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Κοντσέρτο για βιολί του Σκαλκώτα  και την 1η Συμφωνία του Μάλερ «Τιτάν».

Σημαντική θα είναι και η συνεργασία της ΚΟΑ με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μία συνδιοργάνωση έξι συναυλιών, εκ των οποίων οι τρεις για νέους σε κυριακάτικα πρωινά, όπως επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Νίκος Τσούχλος, καθώς και μία συμπαραγωγή με τον «Ναμπούκο» του Βέρντι σε συναυλιακή μορφή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη. Οι συναυλίες Μουσικής Δωματίου θα φιλοξενηθούν εφέτος στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ο τόσο επιτυχημένος θεματικός κύκλος συνεχίζεται με προεξάρχοντα τον κύκλο «Μπετόβεν», όπου θα ερμηνευτούν και οι 9 συμφωνίες του μεγάλου Συνθέτη.

«ESPANA!», είναι ο δεύτερος κύκλος με συνθέσεις Ισπανών δημιουργών και έργα εμπνευσμένα από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Συνεχίζεται και πάλι ο κύκλος «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί» με τρία έργα νέων Ελλήνων συνθετών παραγγελία της ΚΟΑ. Η τρίτη συναυλία του κύκλου θα δοθεί στην Κέρκυρα και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Με τη συμμετοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί το «Γαλλικό Δεκαπενθήμερο», όπου, μεταξύ άλλων, θα ακουστούν η «Φανταστική Συμφωνία» του   Μπερλιόζ και η Συμφωνία του «Εκκλησιαστικού Οργάνου» του Σαιν-Σανς.

Θα πραγματοποιηθούν τιμητικά Αφιερώματα, για τον Δημήτρη Αγραφιώτη, τον Βύρωνα Φιδετζή, το Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ για την 70η επέτειο από το θάνατό του και μία συναυλία αφιερωμένη στον  Κάρολο Ντίκενς για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εορταστικό αφιέρωμα για τη συμπλήρωση  70 χρόνων από την ίδρυση της ΚΟΑ, με εξέχοντες σολίστ της Ορχήστρας και ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Η υψηλή αισθητική των προγραμμάτων φέρουν τη σφραγίδα του βραβευμένου Γραφείου G Design Studio με την εξαιρετικά προσεγμένη επιμέλεια των κειμένων του Τίτου Γουβέλη.  Θα συνεχιστούν επίσης οι επιτυχημένες ομιλίες πριν την έναρξη των συναυλιών με τους ίδιους ομιλητές, Χρίστο Παπαγεωργίου, Χαράλαμπο Γωγιό και Τίτο Γουβέλη.
Τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Χριστόπουλος, όσο και η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της ΚΟΑ, Νέλλυ Οικονομίδου επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα με την πληθώρα των κενών οργανικών θέσεων και την προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά με εκτάκτους μουσικούς, πληρώνοντάς τους από τα λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας.
Οι φίλοι της ΚΟΑ ας ακολουθήσουν το κάλεσμα του διευθυντή της και ας προαγοράσουν τα εισιτήρια των θεματικών κύκλων, γιατί θα έχουν ως δώρο τρία επί πλέον εισιτήρια για όποια συναυλία επιλέξουν. Επίσης τους καλεί να επισκεφτούν το facebook και την ιστοσελίδα της Ορχήστρας koa.gr
Τέλος, ο Βασίλης Χριστόπουλος, ευχαρίστησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο «για τη θερμή του συμπαράσταση, τη βοήθειά του, τις καλές ιδέες και τη θετική ενέργεια που κομίζει». Εκτός από την επιτυχία, που τη θεωρούμε βεβαία, ευχόμαστε τόσο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της, όσο και στην Ορχήστρα, ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails