© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Μια ουσιαστική αδελφοποίηση και μια καινούργια προοπτική

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ


Η Γκιόστρα της Ζακύνθου συνεχίζοντας και φέτος την δραστήρια πορεία της, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην ιταλική πόλη Sulmona, όπου πήρε μέρος στην εκεί διεξαγόμενη πανευρωπαϊκή, ιππική αναμέτρηση και εκπροσώπησε επάξια το νησί μας και τη χώρα μας σε μια διεθνή συνάντηση.
Αυτή τη φορά παρουσίασε στους δρόμους και το στάδιο της όμορφης αυτής πόλης, με την οποία είναι αδελφοποιημένος ο Δήμος μας, μετά από ενέργειες και προσπάθειες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Giostra di Zante”, το ιστορικό θέμα της εκλογής και της ενθρόνισης του Πρωτοπαπά Ζακύνθου και απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού και τους επαίνους των διοργανωτών.
Η χαρακτηριστική μορφή του εκλεγμένου αρχηγού της τοπικής μας εκκλησίας, με την ιδιάζουσα στολή του, μαρκουλίνοι και το καπίτουλο του Σωματείου παρέλασαν στο ιστορικό κέντρο της γενέτειρας του Λατίνου ποιητή Οβίδιου και μετέφεραν στιγμές της ιστορίας και της ιδιαιτερότητας του νησιού μας στην φίλη και γείτονα χώρα.
Παρών πάντα ο κοινός δημιουργός μας, ο μεγάλος Ούγος Φώσκολος, που το όνομά του δεν αναφέρθηκε μόνο πολλές φορές στην τελετή της επίσημης έναρξης στο Δημαρχείο της πόλης, αλλά ακούστηκε συχνά και από τα χείλη των απλών ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις και τον μνημόνευαν παρηγορητικά κάθε που έβλεπαν την λέξη “Zante” στο λάβαρο του Σωματείου.
Εφτά χώρες, μαζί με τη Ζάκυνθο έλαβαν μέρος στην όμορφη αυτή γιορτή, που ενώνει πολιτισμούς και διαφορετικότητες και το «Φιόρο του Λεβάντε» διαφημίστηκε συχνά, όχι μόνο για την ιστορία του και τον πολιτισμό τους, αλλά και σαν τόπος τουριστικού προορισμού, μια – και όπως από τα μεγάφωνα, πριν τον αγώνα, ειπώθηκε – είναι ένας «πλωτός παράδεισος» και η «Φλωρεντία της Ανατολής».
Μια αντιπροσωπεία της Ζακύνθου κάθε χρόνο τον Αύγουστο πηγαίνει στην Sulmona και αντίστοιχα μια δική της έρχεται στην δική μας Γκιόστρα και συνυπάρχουμε. Έτσι η αδελφοποίηση που πραγματοποιήθηκε δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά έγινε πράξη και η φιλία των δύο πόλεων συνεχίζεται και συνεχώς καλλιεργείται, χωρίς μάλιστα μεγάλα κονδύλια και δίχως δηλώσεις και μεγαλοστομίες, με την αμέριστη βοήθεια του Δήμου μας, ο οποίος έτσι απέδειξε πως για την ουσία ούτε προγράμματα απαιτούνται, ούτε χρήματα σπαταλούνται, αλλά αρκεί το μεράκι και η καλή διάθεση.
Η ανταλλαγή αυτή ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια, όταν κάποιοι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της “Giostra di Zante” παρευρέθηκαν στην Sulmona και προσκεκλημένοι της εκεί διοργάνωσης παρακολούθησαν τις Ευρωπαϊκές ιππικές αναμετρήσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις εποχής. Από τότε μια ζεστή φιλία ξεκίνησε και πολλοί είναι αυτοί που από την περιοχή εκείνη ήρθαν για διακοπές στο νησί μας, έμαθαν τα προϊόντα μας και προ πάντων το λάδι μας, που κυριολεκτικά λατρεύουν και προτιμούν και έγιναν οι πιο σωστοί διαφημιστές της μεγαλύτερης πηγής πλουτισμού του τόπου μας, του ποιοτικού τουρισμού.


Μα φέτος η Γκιόστρα της Ζακύνθου και οι διοργανωτές της δεν περιορίστηκαν μόνο στην Sulmona της Ιταλίας. Ανοίγοντας τα φτερά τους και τις προοπτικές του νησιού μας έλαβαν μέρος και στις Μεσαιωνικές Γιορτές, που γίνονται στο ανεξάρτητο κρατίδιο του San Marino και μια καινούργια πόρτα άνοιξε για όλους μας.
Η αντιπροσωπεία της Ζακύνθου έκανε την εμφάνισή για τρεις συνεχόμενες μέρες στους γραφικούς δρόμους της αρχαιότερης αυτής δημοκρατίας του κόσμου, πήρε μέρος στις αναπαραστάσεις, οι οποίες γίνονται στο αρχαίο κάστρο της πόλης, το οποίο για την περίσταση είχε μετατραπεί σε τοπίο αλλοτινών καιρών και ήρθε σε επαφή με τους εκεί υπεύθυνους, προετοιμάζοντας μιαν άλλη ζεστή και φιλική σχέση.
Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε η προοπτική μιας άλλης αδελφοποίησης και συμφωνήθηκε για την επόμενη χρονιά ένα κοινό δρώμενο, με την παράλληλη συμμετοχή Ζακύνθου και San Marino.
Τέλος το σωματείο ήρθε σε επαφή με όλες τις άλλες αντιπροσωπείες και προπάντων με αυτήν των Βέλγων, μια και σκοπός του είναι η Γκιόστρα της Ζακύνθου του 1014 να είναι αφιερωμένη στην χώρα του μεγάλου ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ, ο οποίος άφησε την στερνή του πνοή στο νησί μας και θάφτηκε στα χώματά του, τιμώντας έτσι την διεθνή επέτειο της γέννησης και του θανάτου του, η οποία θα γιορταστεί και στον τόπο μας, όπου η τελευταία του κατοικία.
Η Γκιόστρα της Ζακύνθου, με την όλη δράση της, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι. Μπορεί ν’ αποτελέσει την πιο καλή διαφήμιση για το νησί μας.
Ας μην χάσουμε την ευκαιρία.

1 σχόλιο:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή σου.
Συγχαρητήρια σὲ ὅλους τοὺς συντελεστὲς τῆς Γκιόστρας καὶ σὲ σᾶς ποὺ γνωστοποιεῖτε ὄντως σημαντικὲς εἰδήσεις τοῦ νησιοῦ μας στὸ εὐρύτερο κοινό.

Related Posts with Thumbnails