© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ HILTON


ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα  συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, 20 Ιουνίου 2012, στον «Γαλαξία» του ξενοδοχείου Hilton, πολύτιμου χορηγού της ΚΟΑ, ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βασίλης Χριστόπουλος, πλαισιωμένος από την πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών, βιολονίστα Νέλλυ Οικονομίδου, η οποία εξήρε, τόσο την προσπάθεια αναβάθμισης της Ορχήστρας, όσο και τη συνετή οικονομική διαχείριση από το νέο της Διευθυντή και την υπεύθυνη περιοδειών της Ορχήστρα,  Αλίκη Φιδεζτή, η οποία αναφέρθηκε στο σχετικό πρόγραμμα. Ο κύριος Χριστόπουλος, δικαίως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία  που πραγματοποιεί η  Ορχήστρα  παρά τις αντίξοες συνθήκες και το κλίμα «παρακμής», που βιώνει η Πατρίδα μας. Η χρηματική δυσπραγία, το αποδεκατισμένο καλλιτεχνικό και διοικητικών προσωπικό δεν λειτούργησαν ανασχετικά και η Ορχήστρα κέρδισε διεθνείς  διακρίσεις και επαίνους όπως εκείνη στο Βρετανικό περιοδικό Gramophoneselects Junes Unmissable musical events”, όπου προτείνεται στα μουσικά γεγονότα που δεν πρέπει να χάσουμε και εντάσσεται  ανάμεσα στις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, όπως τη Συμφωνική του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Άμστερνταμ, της Λειψίας κ.ά. Μια άλλη εξίσου σημαντικότατη διάκριση είναι το Χρυσό Βραβείο από την European Design Awards του Ελσίνκι για το εκπληκτικό λογότυπο της Ορχήστρας που σχεδίασε η Εταιρεία G. Design Studio και κατάφερε να συνδυάσει   εικαστικά   την αρχαία με τη σύγχρονη μουσική τέχνη των Ελλήνων. Η ομάδα κέρδισε επίσης δύο επαίνους από τα Ελληνικά βραβεία Γραφιστικής. Η συνεχής ανοδική πορεία της Ορχήστρας είναι αναμφίβολη -το διαπιστώνουμε κάθε φορά που παρακολουθούμε μια συναυλία της- εκείνο όμως που παρατηρήσαμε στη συνέντευξη τύπου είναι η άριστη σχέση του Διευθυντή με τους μουσικούς. Είναι φανερό ότι η αρμονική αυτή ατμόσφαιρα έχει  αντανάκλαση και στην επίδοση της ορχήστρας.
Το νέο πρόγραμμα της Ορχήστρας θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβρη ωστόσο ο Διευθυντής της αποκάλυψε κάποια μυστικά. Η λογική των θεματικών κύκλων θα συνεχιστεί, με πρώτο τον «Κύκλο Μπετόβεν» όπου θα παιχτούν και οι Εννέα Συμφωνίες από το μουσικό σύμπαν του Τιτάνα. Θα  ακολουθήσει ο «Κύκλος ESPANA» με μουσική Ισπανών συνθετών ή εμπνευσμένη από την Ιβηρική χερσόνησο που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία. Το Φεβρουάριο θα ακολουθήσει ένα Δεκαπενθήμερο Γαλλικής μουσικής σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Την 1η  Μαρτίου του 2013 με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εορταστική συναυλία, ενώ για τις 28 Μαρτίου, η Ορχήστρα,  ετοιμάζει αφιέρωμα στο σπουδαίο Ρώσου Πιανίστα και συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του. Ο δε «Κύκλος μουσικής δωματίου» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».
Ο αρχιμουσικός και διευθυντής της ΚΟΑ υπενθύμισε τις δύο συναυλίες που θα γίνουν στο Ηρώδειο, η πρώτη στις 28 Ιουνίου, με έργα Καλομοίρη [Τρίπτυχο για ορχήστρα], Προκόφιεφ [Κοντσέρτο για πιάνο αρ.2] και Τσαϊκόφσκι [Συμφωνία αρ.4]. Σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος [πιάνο]. Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος. Η δεύτερη συναυλία είναι στις 5 Ιουλίου, με έργα Βέμπερ [εισαγωγή στην όπερα Ευρυάνθη], Μότσαρτ [Κοντσέρτο για κλαρινέτο]και Ντβόρζακ [Συμφωνία του Νέου Κόσμου], σολίστ ο βραβευμένος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος, Μουσική Διεύθυνση  Στέφανος Τσιαλής.
Επίσης ο Βασίλης Χριστόπουλος  ανακοίνωσε την αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των συναυλιών κατά 15%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σταθερές και θα προσθέταμε χαμηλές για τούτο θα πρέπει να επωφεληθούμε όλοι  μας από αυτή την πλούσια «προσφορά» της Ορχήστρας  και να παρακολουθήσουμε  με τα παιδιά μας και τους φίλους μας τις εκδηλώσεις της, αποκομίζοντας πολύτιμες μουσικές μνήμες που θα μας επιτρέψουν να υπερηφανευόμαστε στο μέλλον ότι  «ήμασταν κι εμείς εκεί… στο Ηρώδειο ή στο Μέγαρο Μουσικής σ’ εκείνη την εκπληκτική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα Μπαχ,  Μότσαρτ, Μπετόβεν,  Μάλερ…». Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Ορχήστρα και στον άξιο Διευθυντή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails