© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Επιμένοντας πνευματικά…

Της Κατερίνας Δεμέτη

Τα Πρακτικά της Ημερίδας, που πραγματοποίησε στο Λόφο του Στράνη, στις 27 Αυγούστου 2010, ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ», για να τιμήσει το μεγάλο Ποιητή και να ευαισθητοποιήσει τους Ζακυνθινούς στις προσπάθειές του να κατασκευαστεί η οικία του σε οικόπεδο του Δήμου Ζακυνθίων, εκεί που προσεισμικά βρισκόταν το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δημοσιεύτηκαν σε μια καλαίσθητη και σεμνή έκδοση.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο ότι παράγει αθόρυβα εκπαιδευτικό έργο μεγάλης πολιτιστικής αξίας για τον τόπο μας, αλλά και ότι βρίσκεται ενεργά ευαισθητοποιημένο σε κάθε προσπάθεια που τον προάγει πνευματικά.

Στη έκδοση περιλαμβάνεται ο Χαιρετισμός του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νίκου Λαλώτη και οι ομιλίες της κ. Φανής Καζαντζή: «Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά: Ο μαγικός λόγος του Foscolo», του κ. Γεράσιμου Γ. Ζώρα: «Σολωμού – Foscolo, Ποιητικός διάλογος» και του κ. Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή: «Ugo Foscolo: Η εποχή».

Επίσης σ’ ένα μικρό ένθετο καταχωρούνται και δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο, που κυκλοφόρησαν τις ημέρες εκείνες και αφορούσαν στην εκδήλωση.

Ειδικότερα τα άρθρα του Νίκου Λαλώτη: «Το οφειλόμενο χρέος», του Διονύση Σέρρα: «Για του Φώσκολου το σπίτι» (ποίημα), του π. Παναγιώτη Καποδίστρια: «Στεγάζοντας την ανεστιότητα του Ούγου Φώσκολου», του Σπύρου Κοριατόπουλου: «Υπάρχει ελπίς…» και του Διονύση Φλεμοτόμου: «Ο Ούγος Φώσκολος και το φιλιόκβε».

Τα Πρακτικά θα διανεμηθούν δωρεάν σε Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, πνευματικά Ιδρύματα, φορείς, άτομα που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ανέγερσης της Οικίας του Ποιητή και σε όσους θέλουν απλώς να διαβάσουν τις ανακοινώσεις, της μαγικής βραδιάς, που ζήσαμε στις 27 Αυγούστου, στο Λόφο του Στράνη.

Το πρώτο βότσαλο στη λίμνη έχει πέσει, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ» αποδεικνύει ότι ο κυματισμός που δημιουργεί δεν μπορεί παρά ν’ αρχίσει να συμπαρασύρει και άλλους.

Ελπίζουμε μόνο το κύμα να φτάσει και στ’ αυτιά των καθ’ ύλην αρμόδιων…

2 σχόλια:

Ps είπε...

Αγαπητή κα Κατερίνα κυκλοφορεί στο εμπόριο? Επίσης μια ερώτηση, μπορεί κάποιος να γίνει μέλος αυτου του συλλόγου, να συνεισφέρει όπως μπορεί?

Παναγιώτης

Κατερίνα Δεμέτη είπε...

Κύριε Παναγιώτη,
κατ' αρχήν με πολύ χαρά διάβασα για τη διάθεσή σας να γίνετε μέλος του Συλλόγου μας. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μας, όπως και το να βοηθήσετε παντοιοτρόπως στις προσπάθειές μας για την ανέγεσρη του σπιτιού του Ποιητή. Όσο για το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε τα Πραχτικά, είναι εκτός εμπορίου και μπορείτε περνώντας από το Μουσείο Σολωμού να σας τα δώσω. Ή μπορείτε να μου δώσετε τη διεύθυνσή σας για να σας τα ταχυδρομήσω.
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Related Posts with Thumbnails