© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, υπό Ιωάν. Σιδηροκαστρίτου (1861)


Παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΟΝΤΟΝΗ 

Υπήρχε μια οικογενειακή παράδοση πως ο αδελφός του νόννου του πατέρα μου, ο Ιωάννης Σιδηροκαστρίτης δάσκαλος στο επάγγελμα είχε γράψει μια γραμματική, την οποία ουδέποτε είχα δεί!...Τίτλος: ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, εκδοθείσα δαπάναις Σεργίου Χ. Ραφτάνη. εκδοθέν εν Ζακύνθω, εκ του Τυπογραφείου Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Σεργίου Χ. Ραφτάνη, το 1861.
    Ο Ιωάννης Σιδηροκαστρίτης γεννήθηκε στο πρώην Πισινόντα -νυν Παντοκράτορα- και πέθανε στο Νομό Ηλείας που είχε εγκατασταθεί το 1889. Υπήρξε δε και ένας εκ των 20 πληρεξουσίων στη Β΄ εθνοσυνέλευση (1862-1864).

Σε μια ανάρτησή του ο Άκη Λαδικός δημοσίευσε το εξώφυλλό της και την πληροφορία πως ευρίσκετο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κερκύρας.
    Με την βοήθεια του κ. Δημητρίου Κονιδάρη, που καθοδήγησε την επικοινωνία μου με την Βιβλιοθήκη, των αδελφών Τατιάνας και Ευτυχίας Καρύδη που φωτογράφισαν το βιβλίο και του Διονύση Φουρνογεράκη που εργάστηκε για την δημιουργία του e-book, έχω την χαρά να το κρατώ στα χέρια μου.

    Σημείωση: Ο Δρ Νίκος Κουρκουμέλης μού υπενθύμισε πως γίνεται αναφορά στο βιβλίο του "Η Εκπαίδευση στη Ζάκυνθο 1797-1864, τα κρίσιμα χρόνια 1797-1864" ΙΠΜΕ, Αθήνα 2021", για τη γραμματική του προγόνου μου στις σελίδες 320-321 και 507.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails