Γράφει ο Παύλος Φουρνογεράκης
Επάρατη νόσος, κακοήθεια, νεοπλασίες, ή επί το λαϊκότερον παλιαρρώστια είναι ορισμένες συνώνυμες του καρκίνου, μιας ασθένειας που κατέχει τις πρωτιές στις σύγχρονες και μάλιστα επώδυνες αιτίες θανάτου. Φόβος, πανικός, εσωστρέφεια και απομόνωση είναι οι πρώτες αντιδράσεις του αρρώστου, των συγγενών και των φίλων. Αλλάζουν οι προγραμματισμοί, καταστρέφονται καριέρες, αφανίζονται περιουσίες, αυτά δηλαδή για τα οποία πασχίζει ο «αναπτυγμένος» άνθρωπος, όταν είναι υγιής και θεωρεί ότι οι ασθένειες και οι δυστυχίες χτυπούν μόνο τις διπλανές άγνωστες πόρτες.
Ορισμένοι σύντομα δημοσιοποιούν το πρόβλημα, αισθάνονται σημαντική την παρουσία και τη βοήθεια των άλλων. Είναι οι εξωστρεφείς, οι σωστά κοινωνικοποιημένοι, αυτοί που έμαθαν να μοιράζονται τη χαρά και τη θλίψη. Άλλοι από υπέρμετρο εγωισμό κι εσωστρέφεια που δεν τους επιτρέπουν να γίνουν οι δακτυλοδεικτούμενοι ασθενείς ή οι ανήμποροι, απομονώνονται, κρύβονται, ντρέπονται, ψεύδονται για να προασπίσουν τον εαυτό τους από τον οίκτο και τον ψόγο. Υπάρχουν όμως και συναισθηματικά και ψυχολογικά αδύναμοι, οι φτωχοί και ανασφάλιστοι, οι αναλφάβητοι, άνθρωποι που ζουν μονάχοι… και θέλουν βοήθεια, υποστήριξη ψυχολογική και υλική. Σ αυτές τις περιπτώσεις ο εθελοντισμός, προϊόν ελεύθερης βούλησης και προσφοράς αγάπης καταπραΰνει τον πόνο, δίνει λύσεις στην απελπισία της δυστυχίας, ξαλαφρώνει το βάρος, γίνεται ο ίδιος δημιουργός ζωής.
Παραδοσιακά ως εθελοντισμός θεωρείται η ανιδιοτελής προσφορά ενός ατόμου προς την κοινωνία. Συνδέεται επομένως με τη ¨φιλανθρωπία¨ όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασσική εποχή για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για τους ανθρώπους. Ωστόσο ο εθελοντισμός έχει τις αρχές του στα πανάρχαια χρόνια. Είναι παλαιότερος από τη δημοκρατία, τη χριστιανοσύνη και την οργανωμένη εκπαίδευση. Στον αιγυπτιακό πολιτισμό εντοπίζονται οι πρώτοι ¨εθελοντές που πρόσφεραν ψωμί στους πεινασμένους και νερό στους διψασμένους¨ (Brenner, R 1988).
Ο εθελοντισμός θεωρεί τον άνθρωπο ως αξία καθεαυτή και κέντρο κάθε δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, μέσω του εθελοντισμού διαμορφώνονται υγιείς προσωπικότητες και αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και ο αλληλοσεβασμός. Αρκετοί δε από τους εθελοντές ίσως να ήταν από την άλλη πλευρά στο παρελθόν και αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τόσο την αναγκαιότητα όσο και την προσφορά τους (Iean-Marc Richard 1999). Εθελοντές σαν τους τελευταίους είναι όσοι προσφέρουν κι εντάσσονται στο σύλλογο «Φλόγα».
Η «Φλόγα» είναι Σύλλογος Γονιών με παιδιά που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο και αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την ίδρυση της, η Φλόγα, έχει εκπροσώπους με πλούσια δράση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας .
Συμπαραστέκεται στους γονείς κατά τη φάση της διάγνωσης. Ομάδες μητέρων που έχουν κερδίσει τον αγώνα κατά του καρκίνου στα δικά τους παιδιά καθώς και αποθεραπευμένα παιδιά από την «Ομάδα Νέων της Φλόγας», επισκέπτονται στα νοσοκομεία και τον ξενώνα τα παιδιά και τους γονείς στο στάδιο της διάγνωσης, για να τους δώσουν δύναμη και να τους αποδείξουν με την παρουσία τους, ότι και τα δικά τους παιδιά μπορούν να γίνουν καλά.
Παρέχει στέγη στους γονείς και τα παιδιά από την περιφέρεια. Σε ξενώνα 1000 τ.μ., ο οποίος χτίστηκε από μικρές και μεγάλες δωρεές φίλων της Φλόγας, φιλοξενούνται οικογένειες από την περιφέρεια κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής τους στην Αθήνα. Το κτίριο, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2002, βρίσκεται κοντά στα παιδιατρικά νοσοκομεία και εξασφαλίζει δωρεάν στα παιδιά άριστες συνθήκες διαμονής. Παράλληλα, με τη βοήθεια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, τα παιδιά ενισχύονται ψυχολογικά, ώστε η εξέλιξη της θεραπευτικής τους πορείας να είναι η καλύτερη δυνατή. Επίσης, στο «Σπίτι των Παιδιών», λειτουργεί σχολείο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο με καθηγητές αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας) για να μπορούν τα παιδιά να συνεχίζουν τα μαθήματα τους κανονικά.
Προ ολίγων μηνών, η «Φλόγα» απέκτησε, πάλι από δωρεές, επτά ακόμη αυτόνομα διαμερίσματα 300 τ.μ. απέναντι ακριβώς από το κεντρικό κτίριο του ξενώνα. Αυτά προορίζονται για τα πιο δύσκολα στάδια της νόσου, οπότε και χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες με μεγαλύτερες ανέσεις και περισσότερη αυτονομία.
Η «Φλόγα» διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς τα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα Συμμετέχει στην προμήθεια ιατρικού και άλλου εξοπλισμού, καθώς και στη βελτίωση των χώρων νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες γενικής ανακαίνισης των χώρων του Ογκολογικού τμήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αγία Σοφία, το συνολικό κόστος των οποίων κάλυψε η Φλόγα. Επίσης, σημαντική αγορά της Φλόγας είναι ο Βιομοριακός Αναλυτής, (αξίας 150.000 €) για το εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα βοηθήσει στην καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή των παιδιών. (και ενηλίκων). Προσπαθεί εξάλλου, με συνεχείς παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς να υποχρεώσει την πολιτεία να βελτιώσει τη φροντίδα που παρέχει στο παιδί με καρκίνο. Διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά στις περιπτώσεις που τις προτείνουν οι θεράποντες ιατροί και δεν τις καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Διοργανώνει συναυλίες, φιλανθρωπικές αγορές, αιμοδοσίες, γιορτές για την ψυχαγωγία των παιδιών και διαθέτει Χριστουγεννιάτικες κάρτες για να στηρίξει τα προγράμματα της. Έχει ιδρύσει ποδοσφαιρική ομάδα από γονείς παιδιών και διοργανώνει φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες για τη χαρά του «ευ αγωνίζεσθαι» και την οικονομική ενίσχυση της «Φλόγας»
Η «Φλόγα» μαζί με άλλες 17 μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα υπέγραψε τη «Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Σκοπός τους είναι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων δημοσίων αγαθών. Στοχεύει επίσης στην προώθηση αξιών της διαφάνειας της κοινωνικής ευθύνης και της λογοδοσίας. Συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της «Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονιών» (ICCCPO) http://www.icccpo.org/ της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και στην οποία συμμετέχουν 64 χώρες από όλο τον κόσμο. Κυρίως, όμως, προσπαθεί να πληροφορήσει σωστά την κοινή γνώμη για τον καρκίνο στο παιδί και να διαλύσει τις προκαταλήψεις. Ο καρκίνος δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Καρκίνος στο παιδί δεν σημαίνει θάνατο. Δεν είναι «επάρατος», αλλά μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπεία.
Η Αλεξάνδρα, η Μαρία, ο Κώστας … έμειναν στα παιδικά όνειρα Η Μαρίνα, ο Στέλιος, ο Νίκος… ξεπέρασαν τις συμπληγάδες και ζουν κανονικά. Όλοι όμως εξακολουθούν να απλώνουν την ύπαρξη προσφέροντας τη χαρά της συμπαράστασης σ΄ εκείνους που τώρα πάσχουν. Η αξία της ζωής είναι ανεκτίμητη όση διάρκεια και αν έχει. Οι γονείς των παιδιών που πικραίνονται από την απουσία τους, νιώθουν την απέραντη ικανοποίηση της προσφοράς συναισθημάτων, αυτού του άυλου ανεκτίμητου θησαυρού που ελευθερώνει κι εξυψώνει τον άνθρωπο. Η τρυφερή ηλικία που απειλείται από τις νεοπλασίες μπορεί να ελπίζει, να χαίρεται, να ονειρεύεται να κάνει σχέδια, να ζει στη ζεστασιά της «Φλόγας». Κι εμείς, οι επί του παρόντος υγιείς, ας μην επαναπαυόμαστε ότι «σαν έρθει το κακό, τα δρεπάνια θα σφυρίξουν σ΄ άλλο χωράφι» (Σεφέρης: Τελευταίος σταθμός). Η ιδιώτευση σε κάθε περίπτωση καθηλώνει και περιορίζει. Η υγεία και η ευδαιμονία του συνόλου των πολιτών είναι αναμφισβήτητα υποχρέωση της πολιτείας. Ο αλτρουισμός αιχμαλωτίζει τα ύψη και είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένος όπως στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες, με εξαίρεση την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων που θεωρήθηκε εθνική υπόθεση ελληνικού γοήτρου. Μικρές φλογίτσες εθελοντισμού μπορούν να ανάψουν στις καρδιές μας καταθέτοντας χρήματα στους παρακάτω λογαριασμούς:
Εθνική Τράπεζα 192/480000-10
ALPHA BANK 112-00-2002-011686 Αγροτική Τράπεζα 017-01/01220138
Τράπεζα Πειραιώς 5015-020-641423 Ασπίς 10-203-0001-140
Eurobank 00260063460100128261
Φλόγα Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Αιγίου 6-8 115-27 Γουδί – Αθήνα Τηλ. 210-7485000, Fax: 210-7772421 «Φλόγα»: www.floga.org.gr
E-mail info@floga.org.gr και floga@floga.org.gr
ALPHA BANK 112-00-2002-011686 Αγροτική Τράπεζα 017-01/01220138
Τράπεζα Πειραιώς 5015-020-641423 Ασπίς 10-203-0001-140
Eurobank 00260063460100128261
Φλόγα Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Αιγίου 6-8 115-27 Γουδί – Αθήνα Τηλ. 210-7485000, Fax: 210-7772421 «Φλόγα»: www.floga.org.gr
E-mail info@floga.org.gr και floga@floga.org.gr
1 σχόλιο:
νομίζω οτιμονάχα ο εθελοντισμός μπορεί να νικήσει στα όρια του δυνατού μια αρρώστια σαν τον καρκίνο .Οι άνθρωποι είτε ζήσουν είτε οχι θα ξέρουν ότι είχαν κάποιον δίπλα τουσ για τισ δύδκολεσ ώρες...ελπίζω να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά να προσφέρετε την βοηθεια σας σε ανθρώπουσ ποθυ πραγματικα την χρειάζονται.Αλλωστε δεν συμβάινει μόνο σε αγνώστους ειναι πολύ ευκολο να συμβέι και σε μας...και ασ μην τ περιμένουμε!
Δημοσίευση σχολίου