© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Καθηγητή Ιωάννη Δραγώνα: [ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 1ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ και ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ, Θεολογική Σχολή Χάλκης 2014]


Σεβασμιώτατε,
Κ. Πρόεδρε της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης,
Αγαπητοί Πατέρες,
Ελογιμώτατοι Καθηγητές,
Αγαπητοί μας Φοιτητές
Κυρίες και Κύριοι,

Αισθανόμαστε πραγματική αγαλλίαση, προσερχόμενοι στον ιερό αυτό χώρο, όπου το πνεύμα της Ορθοδοξίας μεγαλούργησε, μεσ’ απ’ την τέχνη και το στοχασμό των πιστών διακόνων της.

            Αν και η ανθρώπινη ύπαρξη φαντάζει στα μάτια μας απειροελάχιστη,  μπροστά στην ολότητα της συμπαντικής δημιουργίας, εν τούτοις, ο άνθρωπος, πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση με τον Δημιουργό του, κατάφερε να σφραγίσει με μεγαλειώδη έργα τον μικρό πλανήτη γη που τον φιλοξένησε.

            Και βεβαίως δεν είναι λίγα, όπως διαπιστώνουμε, εκείνα τα αριστουργήματα, τα οποία προέρχονται απευθείας απ’ την ψυχή του ορθόδοξου ελληνισμού. Πρόκειται για πραγματικούς θησαυρούς πνεύματος, όπως αυτοί που συναντάμε εδώ, στην Ιστορική νήσο Χάλκη.

Θησαυροί, οι οποίοι ακτινοβολούν στο χρόνο αναλλοίωτοι, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες των καιρών, και τους οποίους έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε ανέπαφους, για να τους παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές, ως πρόπλασμα στις μετέπειτα δικές τους δημιουργίες.

            Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ανωτέρω λόγους και συνειδητοποιώντας, παράλληλα, το μέγεθος της αξίας των Ιερών κειμηλίων της Μονής, θεωρούμε ότι αποτελεί για μας μεγάλη τιμή η επικείμενη συνεργασία με την Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

            Τα Επτάνησα υπήρξαν ανεξάντλητη πηγή πολιτισμού απ’ τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Είτε κατακλυσμιαίος ο κρουνός τους, είτε, σε περιόδους ανομβρίας, με μικρότερη ένταση, τροφοδοτούσε πάντα ένα μεγάλο μέρος απ’ τις πνευματικές αρτηρίες του ελληνισμού. Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα επί αιώνες άφησαν ανεξίτηλα χνάρια στην Ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

            Αυτόν τον πλούτο το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων νήσων προσπαθεί να τον μεταλαμπαδεύσει. Στη φιλοσοφία της Διοίκησης και των εκπαιδευτικών όλων των τμημάτων που εδρεύουν στα εν λόγω νησιά, είναι να ωθούνται οι σπουδαστές σε ουσιαστική επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο και τους ανθρώπους. Τους προτρέπουμε να γνωρίσουν την Ιστορία και τις παραδόσεις μας, να μετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικές γιορτές.

            Και τούτο επειδή πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διευρύνονται, πέραν της επιστημονικής κατάρτισης,  οι ορίζοντές τους και η όποια γνώση μετατρέπεται σε καλλιέργεια ψυχής, με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν αύριο ως ανάχωμα στην ισοπέδωση και στην ομοιομορφία που μας περιβάλλει.

          Η κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Ένα νησί το οποίο βρίθει σπουδαίων εκκλησιαστικών κειμηλίων, παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστη από επαναλαμβανόμενους σεισμούς,

         Σε εκκλησίες, καμπαναριά και Μονές αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής, με ανεπανάληπτο  εσωτερικό διάκοσμο, άφησαν τη σφραγίδα τους οι σπουδαιότεροι  ζωγράφοι, γλύπτες, αργυρογλύπτες, ξυλογλύπτες, Ζακυνθινοί,  Κωνσταντινοπολίτες,  Κρητικοί. Μεταξύ αυτών οι Δαμασκηνός-δάσκαλος του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου-Εμμανουήλ Τζάννε, Δοξαράς, Μόσκος, Πελεκάσης, Μαγγανάρας, Μπάφας, Πουλάκης, Καντούνης, Κουτούζης, και πολλοί άλλοι.

Η ευσεβής λαϊκή ψυχή του Ζακυνθινού και η αμέριστη φροντίδα των εκεί διακόνων της Ορθοδοξίας, προστάτευσαν ως κόρη οφθαλμού τα σωζόμενα εκκλησιαστικά κτίσματα και Ιερά κειμήλια, με πρωτοπόρο  τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωδώνης  κκ Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν και παραμένει  μέχρι σήμερα ακοίμητος φρουρός και προστάτης  τους.

        Έχοντας λοιπόν  κατά νου, ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα λειτουργεί σ’ ένα τόπο, ο οποίος δέχτηκε όλη αυτή την ευλογημένη δημιουργία, τολμάμε να νιώθουμε αισιόδοξοι, ως προς την έκβαση της συνεργασίας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Και δεν  σας κρύβουμε, βεβαίως, πως το αίσθημα αυτό συνεπικουρείται απ’ τις επιτυχίες που σημείωσαν οι φοιτητές μας, σε ανάλογες συνεργασίες, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι βοήθησαν στη συντήρηση αντικειμένων υψίστης εθνικής σημασίας του Πολεμικού Ναυτικού, υφασμάτων και βιβλιακών έργων της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής  του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Επίσης πήραν μέρος στην αξιολόγηση μελέτη και συντήρηση των εκκλησιαστικών θησαυρών της Ι. Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων.

Σεβασμιώτατε,

            Ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων  καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, οι σπουδαστές  και όλα  τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής  σάς υποσχόμαστε να πράξουμε το καλύτερο δυνατόν  και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων. Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευαισθησία, επειδή η Ζάκυνθος τυχαίνει να είναι και γενέθλιος τόπος μου· πράγμα που με αναγκάζει  να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του ιερού αυτού στόχου.



Σας ευχαριστώ όλους θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails