© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ» ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ»

Με την αίσθηση του αναγνώστη γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ


Ένα μπουκέτο πολύχρωμα λουλούδια πλαισιώνει το σήμα του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών. Πολύχρωμες και οι πεταλούδες -το σύμβολο της μεταμόρφωσης- που πετούν και κάθονται επάνω τους, για να αντλήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους επιτρέψουν από συρόμενα όντα της ανωριμότητας να μεταμορφώνονται και να πετούν όσο γίνεται πιο ψηλά στους αιθέρες της ελευθερίας, της γνώσης και της ομορφιάς. Και οι πασχαλίτσες εκεί, φύλακες άγγελοι ενάντια σε ό,τι καραδοκεί να μαράνει την δροσιά και την ομορφιά των λουλουδιών. Μέσα στο γαλάζιο του ονείρου η γνώση και η αέναη αναγέννηση. Στο κόκκινο της φλόγας της νεανικής καρδιάς τα μέσα για την κατάκτησή τους. Αυτή είναι η εικόνα που στολίζει το φετινό τεύχος, Τα Νέα Του Γυμνασίου, του Κολλεγίου Αθηνών.
Θαυμάσαμε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, τη γνώση, το φιλέρευνο πνεύμα, το ήθος και τη φαντασία των παιδιών, που, ένα μπουκέτο λουλούδια κι αυτά εργάστηκαν και μας απέδειξαν ότι τίποτα δε χάνεται σ’ αυτό τον τόπο όσο υπάρχουν δάσκαλοι και μαθητές που έχουν πλήρη επίγνωση της αξίας της γνώσης, διακατέχονται από τον πόθο της δημιουργίας και συνεχίζουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο για την πατρίδα τους και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
   Τον θρυλικό, διαχρονικό ήρωα των Ελλήνων, Οδυσσέα, αναζητούν τα παιδιά ταξιδεύοντας προς την Λευκάδα, στο πλαίσιο της σχολική τους εξόρμησης το 2013.
 Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Τα Νέα Του Γυμνασίου, μαθητής, Δημήτρης Μπαμίδης, στο πρόσωπο του οποίου θα συγχαρούμε από την αρχή όλους τους υπέροχους μαθητές-συνεργάτες αυτού του πολύτιμου τεύχους και πρωτίστως τους Καθηγητές τους, μας παρασύρει μαζί του στο ταξίδι καθώς μας περιγράφει τις ομορφιές της διαδρομής που ακολουθούν. Με ένα κείμενο λογοτεχνικών αξιώσεων όπου προβάλλεται η μαγεία του Ιουνίου Πελάγους και του νησιού της Λευκάδας, μπαίνουμε κι εμείς στο κλίμα της εκδρομής και της αναζήτησης καθώς μας δίδονται στοιχεία μυθολογικά, αρχαιολογικά και ιστορικά.
   Παρακολουθούμε τα παιδιά να κάνουν μια στάση στην Αρχαία Νικόπολη για να δηλώσουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες ένταξης ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ελλάδας στα προστατευόμενα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και πώς να έλειπε το ποιητικό καβαφικό βλέμμα αφού το ταξίδι των παιδιών γίνεται στην «Ιθάκη» Του, και είναι γεμάτο «περιπέτειες και γνώσεις»;
   Ο «Όμιλος Λογοτεχνίας και Γλωσσικής Έκφρασης» του σχολείου θα συλλέξει πλούσιο υλικό για τη ζωή και το έργο του  Αριστοτέλη Βαλαωρίτη [19ος] και του Άγγελου Σικελιανού [19ος-20ός]. Θα κάμει μια μικρή σύνοψη της προσφοράς τους στα γράμματα και στην πατρίδα τους για το περιοδικό και ολόκληρες τις εργασίες  θα αναρτήσει στο CMS∙
  Συγκλονιστικά τα άρθρα των μαθητών από τις συνεντεύξεις των συγγενικών τους προσώπων που έζησαν κατά την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής και τους κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους. Άλλο, επίσης, συγκλονιστικό άρθρο είναι εκείνο της Σοφίας Βερυκίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμπνευσμένο από τον στυγνό πυροβολισμό των Ταλιμπάν πάνω στο κορμάκι της μικρής μαθήτριας, Μαλάλα, επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα να φοιτήσει σε σχολείο. Είναι τραγικό και ασύλληπτο, αντί τώρα να δίδει τον καλό αγώνα της μάθησης, η μικρή Μαλάλα αγωνίζεται για τη ζωή της.
 Θαυμάσια είναι η μελέτη, «Προμηθέας Δεσμώτης», του Αριστοκλή Λαγού. Ο  μαθητής, καθώς ανιχνεύει το μύθο, ανακαλύπτει την αλληγορία του και διαπιστώνει ότι από τον Καύκασο ως τη σημερινή… Παντοπία, ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στη βία της εξουσίας και ο πόθος του για την κατάκτηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας παραμένει ανεκπλήρωτος εις το διηνεκές χωρίς ποτέ αυτό να τον αποτρέπει από τις  προσπάθειές του για την κατάκτηση αυτών των αξιών!
   Εξαιρετικό το άρθρο για τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», έκθεση, που πραγματοποιείται στο «Καμάρι» της Ελλάδας μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών από τον Απρίλη του 2012 και συνεχίζεται ως σήμερα.
   Από την πλούσια ύλη του περιοδικού σταθήκαμε σε ορισμένα κείμενα αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι όλα καλογραμμένα.
   Λεπτή αισθητική διέπει το περιοδικό από το εξώφυλλο [Καλλιόπη Παυλίδη] ώς το οπισθόφυλλο [Μορντώ Λέα], το οποίο διατρανώνει ότι οι άνθρωποι ενωμένοι, χωρίς διακρίσεις, πρέπει να προχωρήσουμε για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Εμείς να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας προς τους καθοδηγητές Δασκάλους για το εκπαιδευτικό τους έργο, που αναδεικνύεται μέσ’ από το υψηλό πνευματικό επίπεδο των μαθητών τους και να τους συγχαρούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails