© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Νίκου Π. Καποδίστρια: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

[Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ 525 (Μάρτιος 2012) 64-71]


4 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

"Ἤρθατε δεύτερος", πάτερ, ὁ δωδεκαετῆς πρωτότοκος μόλις ἀγόρασε τὸ τεῦχος Μαρτίου, διάβασε στὸ ἐξώφυλλο περὶ Δερβενακίων καὶ εἶπε: "αὐτὸ [τὸ ἄρθρο] θὰ εἶναι σίγουρα τοῦ Καποδίστρια, αὐτὸς μόνο ἀσχολείται μὲ τέτοια ὡραία θέματα!" Νὰ τὸ μεταφέρετε στὸ Νικ. ὅτι ὁ πρωτότοκος ἔχει ἀναλάβει νὰ κάνῃ περίληψη τοῦ κειμένου, ποὺ θὰ τὴν παρουσιάσῃ στὰ μικρότερα ἀδέλφια του ἐντὸς τῶν ἡμερῶν.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αυτή είναι η οθωμανική άποψη που εβλεπαν την αυτοκρατορία να αποσυντίθεται από εθνικά κινήματα, χωρίς να έχουν τα μέσα δικοικητικά, πολιτικά και άλλα να την ελέγξουν. Τι το νεώτερο προσφέρει αυτη η παρατήρηση δεν κατάλαβα ? Εμείς δεν πρέπει να το δούμε σαν κάτι που πρέπει να το επαναλάβουμε, τηρουμένων των αναλογιών, όταν μας σκλαβώνουν όπως τώρα ?

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά χαίρομαι που είστε αρκετά διαβασμένος/η για να γνωρίζετε το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της αυτοκρατορίας, δυστυχώς όμως μειοψηφείτε. Το άρθρο απευθύνεται σε ένα ευρύτατο αναγνωστικό κοινό που στην συντριπτική του πλειοψηφία προσλαμβάνει τα ιστορικά περιστατικά βάσει της κατεστημένης εθνοκεντρικής προσέγγισης που εξετάζει απλά "τι κάνανε οι Έλληνες". Ακριβώς γι' αυτό, στόχος της παρατήρησης είναι με αφορμή την εν λόγω μάχη, να προβληματιστεί το κοινό με μια ακαδημαϊκότερη ιστορική προσεγγιστική η οποία προσπαθεί να κατανοεί τα παρελθόντα στην ιστορικότητά τους, χωρίς να ασχολείται απλά με την κλασική γεγονοτολογία και να αποδίδει ταμπέλες (πχ ο ήρωας Κολοκοτρώνης και ο κακός κατακτητής Δράμαλης).
Όσο για το δεύτερο ζήτημα που θέτετε, το τηρουμένων των αναλογιών δεν υπάρχει στη σύγχρονη διεθνή ιστοριογραφία εδώ και δεκαετίες. Άλλες οι δομές του 1821 (παρελθόν) άλλες οι δομές του 2012 (παρόν). Μιλάμε για χρονικές ετερότητες συνεπώς οι αναχρονισμοί και οι τελεολογία είναι αντιεπιστημονικές παρεκβάσεις που περισσότερο καταβροχθίζουν το παρελθόν (προβάλλοντας πάνω του το παρόν), παρά το φωτίζουν.
Μπήκα στη διαδικασία να σας απαντήσω γιατί με τιμάει το ότι ασχοληθήκατε με το άρθρο μου, σε περίπτωση όμως που χρειαστείτε κάποια άλλη διευκρίνιση θα προτιμούσα να μάθω σε ποιόν/ποιά απαντώ.
Νίκος Καποδίστριας

Μαρία Σ είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Νίκο και σε όλη την οικογένεια σας.
Kαι καθηγητής Πανεπιστημίου!
Να είσαστε πάντα ευλογημένοι.

Related Posts with Thumbnails