Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante” από το 2005, όπου ξεκίνησε δειλά, επαναφέροντας στην σημερινή τους διάσταση τους περίφημους και πολυσυζητημένους ιππικούς αγώνες της Ζακύνθου, ως σήμερα, πολλά έχει προσφέρει και η παρέμβασή της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και συχνή είναι και ποιοτική.
Θέλοντας να στηρίξει και επιστημονικά την επαναφορά των αγώνων στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο εκδίδει κάθε χρόνο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, ειδικό και καλαίσθητο φυλλάδιο με κείμενα των πιο σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, τα οποία θέτουν σε άλλη βάση την υπόθεση της Γκιόστρας, αλλά ήδη έχει διοργανώσει με επιτυχία και δύο ημερίδες, σχετικές με το θέμα, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων της «Γκιόστρας του Αι – Γιωργιού», ενώ ετοιμάζει για τον επόμενο Νοέμβρη διεθνές, επιστημονικό συνέδριο, το οποίο θα εξετάσει την ιστορία της Γκιόστρας, στον δικό μας, τον Επτανησιακό χώρο.
Παράλληλα, επιμένοντας στην τζαντιώτικη και καθαρά ιόνια ταυτότητα του θέματός της, στηρίζει και διατηρεί πανάρχαιες συνήθειες του νησιού μας, όπως αυτήν του κοψίματος της χριστουγεννιάτικης «Κουλούρας», οικογενειακή εκδήλωση, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με όλο το πατροπαράδοτο τυπικό αμέσως μετά την μεγάλη γιορτή και προσέχοντας ευλαβικά να μην της δώσει μορφή ξενόφερτης βασιλόπιτας, μεταφέροντάς την σε ταβέρνες και λίγο πριν τα καρναβάλια!
Πλούσια ήταν η δράση του Σωματείου και το καλοκαίρι που πέρασε, δίνοντας ένα αντίβαρο στην κακοδαιμονία μας και διαφημίζοντας εκτός ορίων το νησί μας, όταν η δυσφήμηση κινδύνευε να γίνει επαναλαμβανόμενο σήριαλ.
Πρώτα απ’ όλα όλο τον Αύγουστο, σε συνεργασία με το πάντα δραστήριο και δημιουργικό Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, διοργάνωσε εικαστική έκθεση, στις αίθουσες του τελευταίου, με τα πρωτότυπα έργα των ζωγράφων, όπου χρησιμοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις της ως τώρα. Την έκθεση αυτή την επισκέφθηκαν χιλιάδες συμπατριωτών μας και επισκεπτών της Ζακύνθου, γνωρίζοντας την Γκιόστρα μας κι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.
Οι επισκέπτες της είδαν το πώς ο κάθε καλλιτέχνης, κοιτάζοντας το ιστορικό δρώμενο από την δική του, ξεχωριστή οπτική γωνία, απεικόνισε το από αιώνες παραδομένο σε μας ιππικό αγώνισμα και μέσα από την εικαστική δημιουργία γνώρισαν την έφιππη αναμέτρηση, που από τον μακρινό Αρίγκο, κατέβηκε στην τότε πολύβουη Πλατεία Ρούγα και σήμερα αναβιώνει, θέλοντας να τονίσει μιαν ιδιαιτερότητα και να στηρίξει μία ταυτότητα.
Η δεύτερη σημαντική στιγμή του Σωματείου, την παραπάνω χρονική περίοδο, ήταν η εκπροσώπηση της χώρας μας τις αρχές Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Γκιόστρα της ιταλικής πόλης Sulmona. Εκεί στην πανευρωπαϊκή αυτή εκδήλωση, στην οποία φέτος συμμετείχαν εννέα χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου», η Ζάκυνθος έδωσε έντονη την παρουσία της, υποστηρίζοντας το νησί μας και κάνοντάς το γνωστό, όχι μόνο για τις ομορφιές του, αλλά και για τον σημαντικό πολιτισμό του.
Με τον τρόπο αυτό σε χιλιάδες παρευρισκομένων δόθηκε μια πιο σημαντική εικόνα για την Ζάκυνθο, πέραν από αυτήν του πολυφορεμένου «Ναυαγίου» και το νησί του Φώσκολου, του αγαπημένου για όλους τους Ιταλούς ποιητή, έγινε αγαπητό για την ιστορία του και την παράδοσή του, δύο του πτυχές, δηλαδή, οι οποίες μπορούν να γίνουν πόλος έλξης ποιοτικού τουρισμού και να φωτίσουν το ήδη υπάρχον σκοτεινό μας σημείο.
Τρίτη και τελευταία εκδήλωση της Εταιρείας, γι’ αυτό το Καλοκαίρι, το μεγάλο πάρτι, που διοργάνωσε, το Σάββατο 27 Αυγούστου, δίπλα από τα γραφεία της και στον χώρο της Πλαζ του Ε.Ο.Τ., στην Αγία Τριάδα. Μ’ αυτό αποχαιρέτησε την πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου και ταυτόχρονα ξεκίνησε τις επίσημες διαδικασίες για την Γκιόστρα του 2012, η οποία από την επόμενη χρονιά θα γίνεται το εορταστικό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Στην φιλική αυτή συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκαν πάρα πολλοί φίλοι και υποστηρικτές της Γκιόστρας – κυρίως άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού – δόθηκε ένα καθαρά τοπικό χρώμα, με καντάδες, πατροπαράδοτους χορούς, επιδείξεις των σμπαντιερατόρων και πυροτεχνήματα, επιμένοντας, έτσι το Σωματείο να κρατήσει το δικό μας, επτανησιακό χρώμα και να αρνηθεί και εμποδίσει όλα αυτά τα επιζήμια για την ιδιοσυγκρασία μας, που τελευταία έχουν επικρατήσει, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα μας και ισοπεδώνοντας παράδοση και συνειδήσεις.
Ήταν μια πραγματική «ξεφάντωση των φίλων», όχι πάνω στα τραπέζια, αλλά δίπλα σ’ αυτά και στη θάλασσα, όπου οι χαρτοπετσέτες χρησιμοποιήθηκαν μόνα μετά το φαγητό ή έστω κατά την διάρκειά του και όχι σαν χαρτοπόλεμος και οι ήχοι ήταν ευλογία της μουσικής και όχι γαύγισμα και «φωνή κορμάρα». Γιατί και ο τρόπος που διασκεδάζεις αποτελεί και αυτός δείγμα του πολιτισμού σου και είναι σημάδι της παιδείας σου.
Η παρουσία, λοιπόν, της Γκιόστρας ήταν έντονη και αυτό το Καλοκαίρι. Πλούσια θα είναι και το επόμενο Φθινόπωρο, αλλά και όλο το Χειμώνα που ακολουθεί, με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που ετοιμάζει, τις ουσιαστικές της παρεμβάσεις και τις διάφορες προτάσεις της.
Μα για όλα αυτά θα επανέλθουμε. Η Γκιόστρα επιστρέφει στη ζωή του Ζακυνθινού. Ας την κρατήσουμε.
[Στη φωτό, χαρακτικό του Νίκου Δεσεκόπουλου]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου