Αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα από τις 4 έως και τις 7 Αυγούστου, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, με μια αντιπροσωπεία δεκαπέντε ατόμων, τριών εκπροσώπων του Διοικητικού της Συμβουλίου και δώδεκα μελών του τμήματος των Σμπαντιερατόρων της (σημαιοφόρων), θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Γκιόστρα, που γίνεται κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, στην γραφική και ιστορική πόλη Sulmona, η οποία είναι και η γενέτειρα του γνωστού Λατίνου ποιητή Οβίδιου.
Στην μεγάλη διεθνή αυτή εκδήλωση, την οποία παρακολουθούν χιλιάδες θεατές απ’ όλη τη γειτονική χώρα, μια και είναι από τις πιο φημισμένες της Ιταλίας, εκτός από τη Ζάκυνθο και την οργανώτρια πατρίδα του Δάντη, λαβαίνουν μέρος άλλες εφτά χώρες (εννιά, δηλαδή, στο σύνολο), οι οποίες είναι η Γερμανία, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Σαν Μαρίνο και η Ρουμανία.
Η αντιπροσωπεία της Ζακύνθου, εκτός από τις δύο μεγάλες παρελάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, θα λάβει μέρος και στην ιπποτική αναμέτρηση, διεκδικώντας το έπαθλο, το οποίο είναι το Palio, ένα ζωγραφισμένο, δηλαδή, καπίτουλο, το οποίο φιλοτεχνεί η νικήτρια της περασμένης χρονιάς και θα παρουσιάσουν σε διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και στα διαλείμματα της Γκιόστρας, χορούς εποχής του νησιού μας.
Παράλληλα, στα πλαίσια αυτών των γιορτών, θα γίνει στο Δημαρχείο της πόλης και η τελετή αδελφοποίησης των δύο πόλεων (της δικής τους και της δικής μας), η οποία από καιρό έχει ξεκινήσει, με προσπάθειες του ζακυνθινού Σωματείου, στα πλαίσια της αναβίωσης της Γκιόστρας. Για τον σκοπό αυτό, εκτός από την παραπάνω αντιπροσωπεία, θα μεταβούν στην Σουλμόνα, εκπρόσωποι του Δήμου μας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Γιώργος Αρμένης και ο Αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Κολύρης.
Τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την πολιτιστική αυτή ανταλλαγή, με μια χώρα που έχει ισχυρούς δεσμούς στον χώρο αυτό με τα Επτάνησα, είναι αυτονόητα και το Σωματείο “Giostra di Zante”, τα έχει δει από καιρό και τα έχει μεθοδικά καλλιεργήσει. Μ’ αυτά έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και τα έχουμε αναλύσει. Είναι μια ακόμα προσφορά της Εταιρείας στο νησί και μια απόδειξη πως όταν δουλεύεις μεθοδικά και γνωρίζεις μπορεί να κάνεις πολλά και ευεργετικά.
Σήμερα θα εξετάσουμε μιαν άλλη παράμετρο αυτής της προσπάθειας, η οποία είναι η τουριστική προβολή του νησιού μας και μάλιστα σχεδόν ανέξοδα.
Όπως σημειώσαμε και παραπάνω εννιά χώρες, μαζί με τη δική μας, θα παρευρεθούν σ’ αυτήν την διεθνή εκδήλωση και θα γνωρίσουν το νησί μας. Όλοι επίσης θα παρακολουθήσουν την τελετή αδελφοποίησης και εκεί σίγουρα θ’ ακουστούν δύο ονόματα, που ενώνουν και καταργούν τις αποστάσεις, ο ποιητής μας Ούγο Φώσκολος και η Γκιόστρα. Ο ύμνος του πρώτου στην «μητρική του γη», που πάντα ακούγεται σε παρόμοιες συναντήσεις θα είναι η πιο καλή διαφήμιση και σίγουρα θα προκαλέσει πολλούς να επισκεφθούν τον τόπο που τον γέννησε. Η δεύτερη ενώνει τις κοινές αναζητήσεις της ταυτότητας των δύο τόπων.
Θυμάμαι και άλλες χρονιές, μια και αυτή δεν είναι η πρώτη, που η Ζάκυνθος λαβαίνει μέρος στην Ευρωπαϊκή Γκιόστρα, την ώρα που η αντιπροσωπεία μας έμπαινε στο στάδιο των αγώνων, από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα καλύτερα λόγια για το νησί μας, το οποίο και γεωγραφικά εξυπηρετεί να το επισκεφθούν οι γείτονες Ιταλοί.
Προετοιμασμένοι άριστα οι διοργανωτές, θύμισαν πως είναι ο «πλωτός παράδεισος», το «Φιόρο του Λεβάντε», ο υμνημένος από ποιητές και περιηγητές τόπος. Και αυτά ακούστηκαν σε πολλούς θεατές και από πολλές χώρες. Αν αυτό δεν είναι διαφήμιση, τότε τι είναι;
Η Γκιόστρα της Ζακύνθου, κάτι το μοναδικό στον ελληνικό χώρο, το οποίο ιστορικά εκτός Επτανήσου και Κρήτης, δεν στέκει σε κανένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που πρέπει (με την καλή σημασία της λέξης) να εκμεταλλευτεί από τους υπεύθυνους.
Όχι μόνο αλλάζει ποιοτικά την ζωή των ντόπιων (κάτι που πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός), αλλά μπορεί να γίνει αιτία έλξης ποιοτικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μην ξεχνάμε πως πολλές Ιταλικές πόλεις, όπως η Σιένα και το Αρέτζο, επιβιώνουν από αυτήν την υπόθεση και έχουν αποκτήσει από την Γκιόστρα τους φήμη και ποιότητα ζωής.
Μετά μάλιστα από την πρόσφατη απόφαση της Εταιρείας να φύγει η εκδήλωση αυτή από το Καρναβάλι και να μετατεθεί στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στην αρχή του Καλοκαιριού, έτσι ώστε να αυτονομηθεί και ν’ αποφύγει τις «κακές συγγένειες», έχοντας την κληρονομημένη από τους αιώνες δική της προσωπικότητα και ταυτότητα, η προβολή της σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο (κάτι που με τις δυνάμεις του έχει πετύχει άριστα ως τώρα το Σωματείο “Giostra di Zante”) είναι απαραίτητη και μπορεί να δώσει αναπνοή ζωής στον τουρισμό μας, που – μη γελιόμαστε – δεν έχει και τις καλύτερες προοπτικές.
Μακάρι αυτό να το δουν οι τοπικοί άρχοντες και οι άλλοι παράγοντες και να βοηθήσουν. Η ιστορία μας έχει πολλές φορές σώσει το νησί μας. Ας την προκαλέσουμε και ας την προσκαλέσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου