© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ


ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
      

«Λαέ μου, οι οδηγοί σου σε κάμνουσι να πλανάσαι, και καταστρέφουσι την οδόν των βημάτων σου»
ΗΣΑΪΑΣ [κεφ. γ, 12]


Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα, που κρατούν ψηλά το ήθος, την υπερηφάνεια, την εργατικότητα, την αλληλεγγύη και δεν αφήνουν το λαό «να χάσει την οδό των βημάτων του». Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φεύγουμε με την  πεποίθηση ότι δεν χάθηκαν οι πνευματικές και ηθικές αξίες στην πατρίδα μας! Γι' αυτό θα πρέπει να περνάμε συχνότερα από εκεί, όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους αλλά και για να γινόμαστε κοινωνοί της πνευματικής ευφορίας και γνώσης που με τόση σοφία εναποθέτουν για μας οι υπεύθυνοι του Μουσείου.
Ογδόντα εκατομμύρια χρόνια πριν, η Κύπρος ξεκίνησε την ανάδυσή της από τη θάλασσα, ανάδυση με την οποία ταυτίστηκε εκείνη της  Αφροδίτης! Τα μέταλλα ΧΑΛΚΟΥ που έδωσαν ευμάρεια στο νησί και τα αγαθά του πολιτισμού,  δημιουργήθηκαν κατά τη μεγάλη έκρηξη, τη γνωστή Big Bang.




Πεντακόσια πενήντα αντικείμενα από τη μεγάλη συλλογή του Θάνου Ζιντίλη, μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο, επανεκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η ανανέωση των συλλογών  του Μουσείου συμπίπτει με την αναμόρφωση του τρίτου ορόφου, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην Κυπριακή συλλογή και πραγματοποιήθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Τα αντικείμενα της  συλλογής χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική, τη Βυζαντινή, τη Μεσαιωνική εποχή ως   και τους νεότερους χρόνους.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Δρ. Μαρία Χατζηκωστή, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι από τις σημαντικότερες που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλες, στο Παρίσι, στη Ρώμη και στην Αμερική με αφορμή την ανάληψη από την Κύπρο, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Β΄ εξάμηνο του 2012.
Όπως πάντα, τη γενική εποπτεία και το συντονισμό της έκθεσης είχε ο ακούραστος καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο και Διευθυντής του Μουσείου, τη δε επιμέλεια της έκθεσης, η Αρχαιολόγος -επιμελήτρια του Μουσείου Μαρία Τόλη σε συνεργασία με την επίσης Αρχαιολόγο - επιμελήτρια Μιμίκα Γιαννοπούλου, των οποίων την ξενάγηση θαυμάσαμε, καθώς μας αφηγήθηκαν τη συγκλονιστική  ιστορία των εκθεμάτων μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική ματιά, όπου αναδεικνύεται η πλούσια σε ρυθμό και σχήματα αλλά και σε διακόσμηση τέχνη της κυπριακής κεραμικής των Προϊστορικών και Ιστορικών χρόνων που είναι και ο πυρήνας της Συλλογής. 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι θεματικές ενότητες για  τη λατρεία, την υφαντική, την αρωματοποιία, τις ταφικές πρακτικές, τη γραφή, τη μεταλλοτεχνία, τη νομισματοκοπία, τη  σφραγιδογλυφία, τα γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα.


Η ανθρώπινη μορφή στην Ειδωλοπλαστική και Γλυπτική από τη Χαλκολιθική ως  τη Ρωμαϊκή   περίοδο κυριαρχεί στο κέντρο της αιθούσης, αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη την εξέλιξη από τα πρώιμα Χαλκολιθικά Ειδώλια και Περίαπτα της 4ης χιλιετίας π.Χ κατασκευασμένα από τον πρασινωπό κυπριακό πικρόλιθο, ως την ακμή της Κοροπλαστικής Τέχνης και της Μνημειακής Γλυπτικής σε ασβεστόλιθο των Ιστορικών Χρόνων. Τα κείμενα στις προθήκες, εξαιρετικά προσεγμένα και κατατοπιστικά καθώς και οι πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής με επεξηγήσεις, εικόνες, σχέδια και χάρτες, παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την κυπριακή γραφή, τα νομίσματα και το ΧΑΛΚΟ, αυτό το πολύτιμο αγαθό,  που χάρισε πλούτο και ευημερία  στο νησί της Αφροδίτης. Επίσης,  μέσα από ένα ευρηματικό ψηφιακό σχεδιασμό, αναπτύσσονται, σε διαδραστικές επιφάνειες, η αρχαιολογία και η τέχνη του νησιού από τους αρχαιότερους χρόνους ώς την ακμή των πόλεων-βασιλείων, των Ιστορικών Χρόνων, καθώς και οι πολιτισμικές και εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με τον ευρύτερο κόσμο της Μεσογείου. Το τμήμα αυτό είναι η χαρά για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ειδικούς και τους απλούς επισκέπτες, τους εξοικειωμένους με τη σύγχρονη τεχνολογία!
Τι να πει κανείς μέσα σε λίγες αράδες για τον εκπληκτικό Κατάλογο της έκθεσης; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με το σημαντικότατο επιτελείο του, μας έχει συνηθίσει στις «Συλλεκτικές» εκδόσεις του, αλλά κάθε φορά ξεπερνά τον εαυτό του. Τρεις πολιτισμοί: Κυκλαδικός, Μητροπολιτικός και Κυπριακός συνυπάρχουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και μαρτυρούν την αλληλεπίδρασή τους. Είχε δίκιο ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, όταν έλεγε ότι οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα και όχι τα πράγματα τους ανθρώπους και οι Άνθρωποι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κάνουν πολλά και σημαντικά! Γι' αυτό κι εμείς από τη θέση αυτή τους συγχαίρουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails